其他公司出緊摺機, 出名創新既Apple仲係加120 hz

430 回覆
198 Like 59 Dislike
以前領先全球依家搞乜
以前領先左啲乜?
A15依然領先全球
今次係太離地,過份集中升級鏡頭硬件&相關軟件功能
Pro機部份攝影功能遠超大眾嘅需求,而120hz又綁住pro機

導致13非pro冇乜升級感覺
13pro又俾人覺得淨係得120hz(攝影大升級俾大眾忽略)
價錢
手機唔侒火打機就影相拍片 好多人己用手機代替相機
佢相機功能只係眺眺好 點會過剩
Apple既創新好似係10年前既事
apple個賣點已經唔係創新好多年啦
ProRes同電影效果明顯過剩
其他我覺得幾有用,尤其微距
但(連登)大眾反應似係忽略咗鏡頭升級

講咁多iPhone依然會大賣,始終6、6s、7、8儲咗好多客
出街一部都見唔到
應該唔只
Apple 進而將舊嘅科技講到好撚勁,局人買新機。
講緊係iphone 3GS, 4嗰個年代
真係走前咗10年 完全冇對手
而家一直食緊老本…
An 機經常出新機,可以用最新硬件,但同時鑊氣重、產品週期短,都係顧客嘅取捨

時刻不離手、最親密嘅Device,都係用部 Stable D 嘅好
Steve Jobs
咁siri同touchid係apple帶出嚟嘅
跟住諗唔到其他了
講硬件,日本機喺2013年防水已經係基本
iPhone 2017先有

講軟件,iphone12已經拍到proress 同Dolby Vision,拍完之後仲可以直接用FCPX output

前期後期都係Apple獨家
今日仲要岀埋cinematic mode

如果唔係用Apple ecosystem 得個睇字

樓豬呢類ifan淨係睇到隔離摺機呢啲features
係咁屌iPhone 點解冇
對於Apple 嘅優勢完全無視

其實開呢啲po嘅人本身就唔係Apple target customer

如果真係用緊iPhone 早啲轉會好過日屌夜屌啦

等iPhone岀得摺機黎三叔應該有holograms
你用緊摺機(唔係以前d feature phone)先黎講啦

幾個月都唔知頂唔頂到既機真係送比我都唔用
因為佢個賣點係唔創新
係改善自我
基曲一定係讀哲學
Apple 出名功能慢幾年
何況用家根本都唔轉會
事實就係出街冇人用你講嗰啲領先既摺機
講真你依啲人一係就拎住部6s當自己世外人,一係就sony/華為5鏡毒撚
咁覺得嘅咪轉會囉
以前Nokia 夠冇對手
佢除左相機,已經冇嘢好升級了!
跟本手機升級已經開始步向樽頸位!
裸眼立體投射手機
其實Samsung如果唔係有fold/filp撐場,S21系列都係冇乜大升級,甚至有啲地方係倒吸牙膏

所以問心一句,如果你嫌iPhone冇升級感,咁你係咪上摺機先
摺機有撚人買為摺而摺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞