耶撚入 有幾多基督徒扑過野

385 回覆
2893 Like 365 Dislike
但係耶教擴展本身就建基係放棄猶太戒律,方便向外鄉人傳教上面喎
覺得上帝只係想啲人唔好比性慾搞到冇哂理智 真心愛對方認真拍拖而唔係當對方免費雞/鴨先好扑 唔好鳩痕閪痕就隨便同人扑周圍搵sp
利申 非耶撚但係以前讀耶撚學校
呢個男仔講野信唔過, 唔知幾時會佢會講大話
同我男朋友講既一樣
點解
佢為左屌閪可以自行解讀聖經
某公務員咁 自行釋法
2021年仲有人覺得呃人上床

男女平等喎
我覺得佢條仔唔係自行解讀聖經

而係佢站係唔信教既人既角度,理性分析點解呢本名為聖經既書會咁樣指導古人,並指出入面個動機其實已經不合時宜

其實成件事好客觀理性,唔覺有乜講唔講大話既成份係入面

而家好多教徒都係自己選擇性去跟某d誡律,即係所謂既「盡量跟」,因為聖經上面寫既好多野根本不為現世所接受

咁揀邊條教條去跟,當然係要視乎果d教條合唔合理,同埋對自己對社會有無益

係呢個前設底下,我就覺得一個守信,唔講大話,但唔係處既基督徒,絕對係好過一個係處但唔守信既基督徒了

畢竟事過境遷,今時今日去扑個野(特別係安全性行為),對自己/社會既禍害已經遠少過好多其他罪行了(例如唔守信,成日去猜忌人,etc)
威唔威果d主要就睇你個口吻既姐

人地識果d守唔曬誡既基督徒就「呀豬呀狗」,「自己知乜事」,打比喻果陣就將信教比喻做「有錢人」,破誡既就係「扮有錢人」,果種上位者既意識會唔會太濃?

就當我過分解讀,講聲sorry先啦,咁你feel到比人過分解讀既委屈未?咁你地渣住本聖經無限引伸解讀果陣有無問過聖經作者委唔委屈?有無問過果班「呀豬呀狗」委唔委屈?

至於「人少就人少」,我勸你都係唔好咁豁達住,所謂基督教咪又係係天主教分裂出黎,摩門教又係,點解後者係異端?其實都係因為人唔夠多渣

再唔係你翻教會睇下教會日日叫你捐獻做義工係為乜,搞咁多主日學團契又為乜,都係想叫多d人信教做大個餅佢渣

所以人地教會既官方回應先唔會好似你講咁決絕,見人破誡,話割就割,走去分乜野「真假」基督徒,有d乜野罪行,懺悔祈禱啦,神會原諒你
岩啊

見親呢d po都幾無奈。係,基督徒有好多呢d所謂「規矩」要守,郁d呢樣又犯罪果樣又犯罪,但呢d野係對人自身既層面黎講,其實都有分好壞。將性保留係婚姻入面係有佢既好處。

呢個唔係一個好好既類比,但我想帶出另一個角度去睇所謂基督教既規條,甚或基督教既信仰。

呢幾年發生咁多事,連登仔同基督徒中間應該可以有更多互相認同明白既地方。
垃圾post假設連登無人已婚
耶教真係好撚仆街
一日到黑係度阻撚住人扑野
洗撚哂D後生女腦
最仆街係溝一大輪先知原來傻閪黎
搞到D on9妹明明青春美麗變左on99又唔扑野
轉個頭俾第2個中出大埋肚
我地應該好似以前維京人咁殺入教堂劈友
搶哂佢D資金資源打鳩D耶撚
再捉個牧師上台迫班耶撚坐哂係度
等佢地睇住牧師俾男人屌屎窟
一齊黎見證牧師被屌屎窟既時刻
屌完攞用黎領洗果個兜開d聖水黎洗Jer
再一野撥落台下果班耶撚度
駁唔到,有個創造咁撚大個銀河既造物主,同你講佢care呢啲螻蟻一樣既生物要係行完佢地既社會儀式之後先可以仆野
仇家信耶穌的話,會的
我覺得信教同政治一樣,就算大家都係黃,都有唔同程度ge 黃

每個人都有自己諗法,最緊要自己舒服

你係佢條仔?
個仔0歲破處係咪唔可以信教了
而家仲有無呢d網? 有無巴打想一齊玩玩
同佳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞