IGN史上最佳遊戲投票

621 回覆
6 Like 63 Dislike
未必最多人鐘意=最佳

但最多人鐘意已經係一個好有力嘅條件比隻game去競逐最佳遊戲

你見上面個啲直情笑lol hades 呢啲唔入流就知盲反
乜係囉
DOOM都有寫明(1993)啦
俄羅斯方塊輸咗
41歲, 有投
咁巫3真係好過D2 WOW
我會覺得個投票一開始就有問題
如果用多人鍾意去做標準,咁特登放唔同genre嘅遊戲有咩意義?點解又會冇咗部分genre?
Hades響銷量上已經冇可能做到the best。就算Hades係best of roguelike,但以最多人鍾意為前題下,其實唔入圍係可以理解喎。
巴打好似太認真
一直都叫緊人唔使認真#304
只係有人認真討論,又話邊隻點解有,邊隻點解冇,邊個邊個係咪盲反。
咁咪講下個投票本身就有啲亂嚟,咁響亂嚟嘅設定下尋找設定嘅意思,有啲嘥心機
其實玩家須玩過隻game,並有責任以「最佳」作為原則去投票。

所以你個concept 係錯咗
票數不是反映「最多人喜歡」
而係反映「最多人以最高評分評價的遊戲」
fallout new vegas
投票嘅人係咁大部份人真係玩晒兩隻GAME先? 有咗依個前題先推到你嘅睇法
無又點?
Zelda直接碾到決賽啦
一隻最佳遊戲要包括咩factor?
game a : marketing 成攻令我玩過
game b : marketing失敗令到我無玩過

咁我可唔可以用marketing factor 去評價game b 失敗?
Sa輸咁多,想知連登仔會點揀
Gta:SA
Fallout
TLOU同zelda 我真係唔識揀
最多人玩可以係一個條件

公認最好玩可以係一個條件

咁嘅投票就一定唔公平架啦

你都幾固執
可以包括,可以唔包括,個投票冇講乜嘢係最佳
你指出咗另一個問題,就係「最佳」講緊乜
你咁講 咁無論點分組 最終都係新作贏舊作
分別只係舊作先輸定後輸姐
直情笑lol hades 呢啲唔入流就知盲反

主要係想講,話hades唔入流唔一定係盲反,可以係因為冇得鬥。

冇講過投票一定要絕對公平,只係講爭論點解依隻有,點解依隻冇有啲無謂。
God of war 90%贏starcraft 。。。𠱸係要踩GoW,但無理由差咁遠呀?

可能真係RTS熱潮不再
係囉,點解要守啲唔存在既rule?
個vote就係簡簡單單一個標題「best」,玩家要玩過隻game先投(用最高誠信核對)。

除咗ign,無人有權要求選民需要咩門檻。選民唔滿意就應該唔投以表達。滿意又無玩過可以用share/ 白票以表達。

最簡單既投票唔可以存在?
D2輸Witcher 3
如果唔係 blizzard呢幾年柒,點都唔會咁嘅結果啩?
唔明你想表達乜
而家唔係反對投票,而係講緊咁樣投票,個結果可以點解讀
你話可以解讀到「最多人以最高評分評價的遊戲」
我認為依個解讀係要基於「投票嘅大部份人都要玩晒兩隻GAME」,但依個前題似乎係唔存在。
唔知點解扯咗去marketing同最佳嘅關係。
因為一隻game吸唔吸引到我玩,係marketing既成敗。
我玩過a無玩過b,我就有權用marketing 去作為標準去話a比b高分。
因為ign無定過best係咩。
咁你所講嘅「最多人以最高評分評價的遊戲」
當中嘅最高評價包唔包marketing?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞