IGN史上最佳遊戲投票

621 回覆
6 Like 63 Dislike
點計係唔係core gamer

IGN 咁偏頗亂畀分
我就唔會睇
想問下係冇ds3定我miss左
dark souls都夠收自己細佬皮,就算有得投應該8強都入唔到
好多on9對決
垃圾投票都咁多人認真
但當遊戲既遊戲性差呢隻‘‘遊戲’’比人批評又有乜野問題呢?
主題劇情好到令你思考、反思、感動,
但game play既沉悶加不便亦會阻到玩家融入同享受。
另一你面睇,可以睇番ign選出黎既2014史上十大劇情jrpg同2020既史上十大劇情rpg,
果堆既主題同劇情都唔輸甚至打得過一直評價唔錯既尼爾系列同時game play好多都大勝尼爾自動人形。
加上分分鐘唔止呢廿隻係咁既情況下,
自動人形有咩底氣入呢個百大投票呢?
我自己都係好劇情/動漫向所以玩左一大堆(屎)日系game既
反而botw果種太自由我玩得無咁爽,但都明佢係神game
你可以享受個人喜好,
但有時要抽番出黎,客觀睇番自動人形係咪真係值得入百大。
唔係反對你講嘅嘢
不過底氣...
gta點輸
老老實實IGN 當笑話睇下就算

呢個網啲威水史上面巴打都講哂喇,平時儘量都唔會入佢網站俾流量佢
玩到棄game,勁悶,仲要得黑白畫面好唔舒服
個投票係淨係衰在大把人無玩過晒兩隻GAME照投姐
畢幫同HLA我兩隻都玩過, 至少55開先合理, 肯定係好多人無VR無玩過然後直投畢幫
真 我玩完唔明主線想表達啲咩 但後面又打孔子孟子孖女又盛 主角又冇啦啦對打 所以感覺好勁好深奧

雖然我完全唔熟哲學 但佢好似想探討人生意義同上帝已死等命題 令依隻Game真係好有深度 冇返啲哲學知識係玩唔明主線
爆左一轉, 咁一般既
之後睇人講要我爆三轉先有結局
劇情好就可以偷懶要人重複玩3次黎充撐遊戲時間啦咩
話玩唔同角色就唔係重複玩既話三國無雙咪可以玩成百幾次唔重複
第二次用9S已經悶到棄左
如果gameplay差阻住融入嘅話
咁畫質差都會㗎喎
但又唔係咁多人講

同埋就算唔講尼爾
有啲入圍嘅game都唔係表達到啲咩

我覺得要揀greatest of all time
冇可能就咁好玩
但係咩都冇表達囉

不過就咁揀一隻有啲低能
超任隻zelda已經好撚好玩,講緊有30年
玩幾週目先了解晒個故事
咁失敗仲吹到神作
無ps版嘅惡魔城就唔會有依家一推stream 出嘅roguelike
有啲人覺得遊戲好玩係最重要,因為「玩」依個特質係遊戲依個體裁最特別嘅地方。
有啲人覺得遊戲唔應該只係好玩,甚至係可以唔好玩。而將目光著重於作品衍生其他嘅意義,就好似你所講嘅價值觀/批判社會等嘅人文價值。

就好似有人覺得畫就一定要真實,要睇落靚,要賞心悅目。
有人覺得畫可以係抽像,可以不堪入目,著重嘅係作品表達緊乜嘢思想。
其實又冇乜好拗,依個世界唔應該只係得單一面向嘅畫,亦唔應該只有單一面向嘅遊戲。
除非佢一開始宣傳話隻game只係故事遊戲,甚至做到galgame咁我都唔反隻game
但arpg就應該要有arpg嘅標準啦
例如隻game大部份boss安全埋身打近戰嘅時間少得可憐,只可以靠部輔助機射射射磨死隻怪,難度越高就越依賴呢種最無聊嘅打法,算乜arpg
但係而家係greatest of all time
好睇/多人睇就俾獎佢
咁Marvel咪年年攞奧斯卡最佳電影?
個人覺得唔應該用ARPG嘅分類去製定標準,因為遊戲創作本身就唔係跟住個標準去做。而且ARPG依分類太廣,以前ARPG講緊DIABLO,今日ARPG可能講緊DARK SOULS,兩者對ACTION嘅STANDARD差別太大。

不過我會認同NIER個打法係做得唔好,見過有人響NIER可以打到好靚嘅連招,但個成個機制係冇Reward,導致極少人去發掘。 9s嘅hacking唔match到想玩arpg嘅期望。普通難度輔助機自動描太易,難一級輔助機冇自描又太難適應。
大眾投票就必然係鬥人氣
一開始就要認清ign依個greatest of all time係gimmick嘢
witcher3都唔新啦

同埋暴雪近年咁on9點都扣d分
Civ 4 同刺客教條 到底有咩好比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞