未完成變性手術不獲認可變性 香港跨性別者批現行政策如強摘器官

38 回覆
6 Like 36 Dislike

https://thestandnews.page.link/5MyQ5A92YoXnPBhT6 - 立場新聞

三名跨性別人士早前就入境處要求完成整套性別重置手術、才能更改身份證性別的規定,入稟高等法院提司法覆核但敗訴,其中兩人不服裁決提上訴,今(13 日)於高院上訴庭處理。上訴方陳詞指,現時政策令跨性別人士陷入兩難,須於進行具風險的非必要手術,及放棄更改身份證性別中作出抉擇,做法不人道及有辱人格。

上訴人為 Q 及 Tse Henry Edward(謝浩霖),兩人性別原為女性,但已接受胸部切除手術及進行荷爾蒙治療。答辯人為人事登記處處長。

代表上訴人的御用大律師 Dinah Rose 陳詞指,包括兩名上訴人在內以男性身分生活、但未完成整套變性手術的跨性別人士,因平日生活須出示列明為女性的身份證而感到羞辱,雖然他們於心理及社會認知層面視自己為男性,但因身份證性別不獲更改,而遭受壓力及歧視。

上訴人又指,由女性轉變為男性的完整性別重置手術,須切除子宮和卵巢及構建陰莖,成功率不高,且會留下明顯疤痕,而人工建構的陰莖亦未必可正常運作,甚至不能如男性般站立小便。醫療專家亦同意,完成完整性別重置手術並非更改性別的唯一或最終標準,於英美等國家,如跨性別人出示醫療文件,證明他們患性別焦慮症 ( Gender Dysphoria ) ,不須進一步手術,已可獲准更改證件性別。

上訴方表示,入境處目前政策令跨性別人士陷入兩難,須於進行具風險的非必要手術,及放棄更改身份證性別中作出抉擇,做法不人道及有辱人格,違反《香港人權法案》、侵犯私隱及《性別歧視條例》。案件下午繼續。
你永遠做唔到女人;你冇子宫,冇卵巢,冇卵子。你係一個死基佬,靠食藥同手術令自己變成一個恥笑對象。

你得到嘅「認同」全部都係敷愆;啲人會喺背後嘲笑你,父母因你而羞恥,朋輩會私下笑你個鳩樣。

所有男人都唔會睬你;男人經過千年嘅進化,好易就分得出假嘅女人。就算係最犀利嗰堆人妖,個樣都係怪雞。你個骨架已經出賣咗你。就算你搵到個飲醉咗嘅男人,佢望到你下面發晒霉嘅傷口就會即走。

你永遠唔會開心;你每朝都會呃自己冇問題,但內心深處抑鬱至極。

到最後你終於承受唔到-你買咗條繩,綁咗一圈,擺喺你條頸度,離開呢個世界。你父母搵到你,心痛之餘亦慶幸唔使再面對你呢個恥辱。你嘅墓碑上寫住你嘅原名,經過嘅人都會覺得埋葬嘅係一個男人。塵歸塵,土歸土;喺你身體腐蝕之後,你剩低嘅骨架毫無疑問-係一個男人。

呢個係你嘅命運;呢個係你選擇嘅道路;你冇得返轉頭。
我幾時有得去改性別成直升機?
活摘器官係中共特色
即係你想做女人
但又想留住條J?
張圖係你自己畫?
性別法西斯主義
你永遠做唔到二世祖;你冇父干,冇爺干,冇祖干。你係一個死窮撚,靠手游虛寶令自己變成一個虛擬大爺
事主認為自己係一個有閪嘅男人
不如身份證唔好印性別
咁咪唔駛做手術
點解d同運撚覺得自己可以大過香港法律?
都唔知樓主假膠定真心膠而家講緊transgender man 係女人轉男人,你話人哋永遠都做唔到女人,人哋本身就係女人,咁樣嘅話樓主係咪自打嘴巴。算,樓主連理解人哋嘅感受都做唔到嘅時候,我唔期望樓主會明白呢個道理
咁理論上連胸都唔駛做手術㖭啦
出變性紙難啲定(不)適合接種疫苗紙難啲
呢一刻我覺得自己係男人
下一刻我又覺得自己係女人
咁我身分證個性別係咪可以無限改

變唔變性其實冇所謂
但唔該五官端正先去扮女人
其實切左卵巢同胸部已經冇左女性性徵, 冇必要整埋假J先可以變男, 呢場官司唔係無得打
陰道唔算?
呢次我認同一定要做手術
點撚知班變態佬會唔會自稱心理上覺得係女人就要求去女廁
兩人性別原為女性
兩人性別原為女性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞