【重甜】好人難做,咁不如做個賤男 (2)

1001 回覆
123 Like 10 Dislike
Ching上莊?
推埋山區巴
tui
互推
聽日會出多少少
衝啊
又追完了 留個名先~
返緊去了
一陣出文
在線上
各位深夜好,好人一生平安
篇文之前唔記得上番個標題,所以前面個一小Part係一樣

三十一。變

就這樣,凱晴與阿朗捨棄姊弟的身份,成為情侶了。

沒錯,他們突破了道德的界線。

沒錯,阿朗一腳踏兩船了。

他們確立彼此的關係後,便一起下樓,光顧了那一間新開張的上海舖,這一次他們不再是「彷如」情侶般的牽起手來,而是光明正大的以情侶之名,牽著彼此的手。

吃過飯後,他們走在熙來攘往的商場內,人來人往,然而,凱晴便提出在附近的公園散步,以幫助消化。

凱晴指著商場外不遠處的公園說:

「不如行吓嗰個公園 ? 」

「可以吖,我哋都好耐冇一齊再行!」

「我諗都有七八年喇,嗰陣你仲係小學,個樣比而家更加似傻仔,成日都有親戚話你係咪要拎白卡,但其實你嗰陣都幾可愛吖!」

說著說著,凱晴停止了眨眼,雙目專注地凝視著一點,嘴角微微翹起,似失神,又似陶醉,靈魂就好像被過去的回憶拉走了,思緒沉醉在過往的美好。

「仲有⋯⋯爹哋媽咪佢哋仲在生。」

霎時間,充斥著人們喧鬧聲的空間裏,仿佛變得寧靜起來,鴉雀無聲。

阿朗見狀,拍拍凱晴的肩膀,安撫著她說:「家姐,唔好諗喇,我哋行出去啦!」

凱晴聳聳肩,別過臉來:「家姐?你仲叫我家姐?」

阿朗連忙解釋道:

「唔係唔係,唔覺意叫錯咗啫,畢竟叫咗咁多年,一時改唔到口。」

「又唔見我咁?」

「咁點同呢,家姐你咁叻,唔係,凱晴。」

凱晴微微側了頭,目光似狡猾的看著阿朗:「嗯?你講多次?你玩緊我?」

「吓?不如我哋開門出去啦!」

語末,阿朗裝傻扮樣的打開玻璃門,並拉著凱晴走出商場。

凱晴一邊被他拉著,一邊說道:

「喂!唔好炸傻扮懵吖!」

「係喇,如果叫你阿晴得唔得?」

「唔得,叫番凱晴!」

「凱⋯凱晴⋯⋯」

凱晴聽到後,臉上瞬間露出滿意的微笑。

阿朗和凱晴走在公園的石路上,一棵棵大樹恰似整齊的士兵站立在石路旁,如同看待皇室般的祝賀著他們。

寒風颯颯,「沙沙沙」樹葉相互拍打著,然後再一陣風吹過,一片細小似綠又似黃的樹葉,隨著風,蝴蝶似的,在半空中上下翻飛,最終緩緩的掉到凱晴的頭上。

「你個頭有塊樹葉吖!」阿朗本是想把樹葉掃走。

突然間,凱晴雙眼發亮,如看到寶物似的,衝了上前,頭上的樹葉恰如小船,慢慢的飄到石路上。

她反過來拉著阿朗跑,臉上滿是興奮的叫喊著:

「你記唔記呢個鞦韆吖?以前我哋成日過嚟玩!」

「喂,你唔好跑咁快啦,我跟唔切吖!」

「唔係呢,你睇吓真係仲未拆㗎,仲有吖,雖然個公園好似殘咗啲,但啲設施都冇咩變過咁,同以前真係一模一樣!」

「係喇係喇⋯⋯」阿朗喘著氣回答說。

「渣㗎,你跑嗰少少就喘曬氣,你嚟緊點玩陸運會吖?」凱晴無情的嘲笑著阿朗。

阿朗氣來氣喘問道:

「吓⋯吓⋯你點知的⋯」

「你之前抬頭擺嗰張報名紙呢,咁啱俾我睇到,你仲要報田徑添!」

「吓⋯吓⋯無計要計分吖⋯⋯吓⋯⋯一定要參加⋯⋯」

「唉,你坐低唞唞先啦!」

阿朗坐在鞦韆前的長凳休息,期間雙眼觀望著那鮮紅耀眼的鞦韆,它外表新穎亮麗,彷彿不受時間的無情洗禮,在褪去綠意的森林,獨樹一格。

「估唔到個鞦韆仲係咁新淨,好似冇變過咁,同周圍好唔同,冇變過嘅嘢真係好,如果而後都好似而家咁,永遠都唔變,咁樣就好。」阿朗環顧四周說道。

凱晴不知不覺間也坐到鞦韆上,像個孩子般的一邊前後搖玩著,一邊說道:

「係有人重新油過啲油上去啫,本質上佢都係已經變咗。」

「係咩⋯但咁樣都幾好。」

「其實唔好㗎,或者佢殘舊嗰樣真係核突,你會話咁樣已經係因時間而改變,但其實佢殘舊嘅樣先至係最真,你油番啲油上去,只不過係掩蓋改變咗嘅事實,咁樣只係掩飾。」

「咁你覺得我有冇變到?」

「有!」

然後,凱晴仰起頭來,遙望夜空,月色明媚,她的目光對上月光,若有所思的說道:「人會變,月會圓,好多嘢都會改變!」

阿朗自信滿滿的回答:「放心,我哋唔會變!」

「真係咩?」凱晴雙腳踩地,搖動中的鞦韆瞬間停了下來,她轉望阿朗,剎那間,他們的眼神對上了。

在情場打滾多年的凱晴,擁有豐富經驗的她,對這番話可說是耳熟能詳。

有多少人口出狂言,說出這番美妙動人的說話?

又有多少入世未深的人,被這番不切實際的「謊言」欺騙?

「緊係啦!」接著,阿朗的頭微側起來,說:

「咦,唔係喎,我同你嘅稱呼已經變咗,但呢個改變都唔係差吖,反而係好添」

「係吖!傻仔朗!」

「得喇得喇!」

然後,他們又再打鬧起來。

一陣強風吹過。

凱晴「乞嗤」一聲,打破了兩人的歡樂氣氛。

阿朗見狀,便說道:

「入夜凍咗好多,不如返上屋企啦!」

「都好,聽日你仲有陸運會,如果你再吹多兩吹,驚你聽日唔使返去!」

「咁要吹多兩吹喇!」

「咁要上番去先喇,你病咗咪冇得睇你聽日跑死個樣!」

「好殘忍,睇住自己男朋友死!」

「番上啦,唔好講咁多!」

「唔好吖⋯⋯」

接下來,阿朗心有不甘的被凱晴拉回家。

可是,在公園旁,阿朗就讀的學校的那個空曠無人的操場上,仍然有一把連綿起伏女性的喘息聲。

「吓吓吓吓⋯⋯要再跑快啲⋯⋯仲未跑得夠快⋯⋯⋯」

那名女聲自言自語起來。

未完待續…
嚟緊嘅星期五有機會出文
但係要睇吓啲工作量趕唔趕得切

各位晚安先,聽日再覆番大家嘅推同留言
係咪cherry 練緊跑
啦啦隊進場
樓主
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞