聯強技嘉mon壞 會唔會上門搞?

638 回覆
10 Like 74 Dislike
Yes
聯強lg 會上門
我仲諗住買隻M28U 黎玩PS5
睇黎應該改買VG28UQL1A
用左VG28UQL1A一個星期多d,暫時都ok
聽講質素差過 M28U
認真 諗緊買唔買m28u
上次係2000fun睇demo
咁差我買第二隻算
咁我聽朝打過去試下佢
網民回應

VG28UQL1A出廠仲差過M28U

我睇review都睇到好尷尬

total response,delta e, 對比,樣樣都唔掂(同m28u比)

即刻冇晒興趣

M28U/VG28UQL1A = 群創 27GP950 = LG

VG28UQL1A 色準差 m28u似乎好D

27gp850 對比度below AVG VG27AQL1A色準差 好難調整 我寧願27gp850

Asus隻VG28UQL1A插displayport會唔識著返mon,都無youtuber講。但網上都有好多人買完有e個問題

ASUS 3070 ko 用跟mon display port cable連ASUS VG28UQL1A no signal,試左dual mon咁用hdmi插返舊mon睇,detect唔到display port
隻M28U 打機由windowed 轉做fullscreen會黑屏成6秒, fullscreen 轉番windowed 或者alt+tab switch 其他software/app 又黑屏6秒 Reddit 都有人講呢個問題, 好似console轉APP 都會黑屏, 但d youtube上(?收左錢)評測完全唔mention 前後12秒你點Multitask

[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#71
https://lih.kg/usBmLNX
師兄Gigabyte 技嘉 M28U 點睇? 有hdmi 2.1 pc & ps5兩用
https://lih.kg/hAyauT

m28u有black screen 5-6秒嘅情況
好似係真 前排玩隻緋紅結繫係alt+tab load好耐
但玩19online game唔多覺 以為隻緋紅問題
呢個 POST 要 + 賣飛佛,邊個再推 M28U 就畀個 POST 佢睇
VG28UQL1A反人類奇怪調光策略
話dp1.4有問題嗰個人咪就係我

其實技嘉、Ausu同LG都有自己問題,睇你自點揀

LG用oled,平時會當電腦mon用長開,好怕task bar同d icon會好快燒印,另外個stand都勁大,差唔多用左半左檯
但有用家表示更新firmware 有改善 6秒變3秒
[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#70
https://lih.kg/uoGfCvX

VG28UQL1A出廠仲差過M28U
total response,delta e, 對比,樣樣都唔掂(同m28u比)
個動態好on9,一定要熄左佢
無咁嚴重但問題仍然存在
LG 27GP950用OLED咁好?
記得係
gigabyte 打手去哂邊
以前買eizo mon有上門換, 又有暫借mon
而家渣咗咁多
動態調光綁local dimming
唔用動態調光=冇得用local dimming
nano-ips黎架
oled係高風險高畫質回報
咁我都唔知 可能撞啱嗰陣佢地有限度營業 旺角centre又唔去得 水腳都遠左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞