【樓價指數】CCL連跌2周共0.95% 分析:港九市區樓價拖累

44 回覆
7 Like 2 Dislike
反映二手樓價的中原城市領先指數CCL最新報189.52點,按周跌0.46%,連跌2周共0.95%。

中原地產研究部高級聯席董事黃良昇指出,新界西CCL_Mass報178.56點,按周升2.27%,創歷史新高。近4周計,新界西CCL_Mass錄得3次創新高,累升1.02%,走勢持續向上。新界東CCL_Mass同樣表現理想,報204.91點,按周升0.33%,近4周錄得3升1跌,走勢同樣反覆向上。新界兩區指數齊升,近4周出現2次,顯示用家市主導下,支持新界樓價向上。

港島CCL_Mass報196.13點,按周跌0.47%,連跌2周共0.94%。九龍CCL_Mass報186.00點,按周跌0.98%,前周創歷史新高後,連跌2周共1.54%。港九市區樓價同樣連升3周後,近2周走勢回軟,拖累CCL破頂後升勢受阻,繼續於歷史高位爭持。現時港島CCL_Mass距離自身歷史高位相差1.56%,等待突破。

中原城市大型屋苑領先指數CCL Mass報192.77點,為歷史第三高,按周升0.14%。CCL(中小型單位)報190.28點,按周跌0.01%,連跌2周共0.49%。CCL(大型單位)報185.47點,按周跌2.81%,單周跌幅為45周最大,連跌2周共3.39%,拖累CCL破頂後升勢受阻。

CCL三大整體指數前周齊破頂後,隨即連跌兩周,但同樣繼續於高位爭持。CCL及CCL(中小型單位)同樣於190點窄幅爭持、CCL(大型單位)於185點至190點之間反覆。近4周計,CCL累升0.39%、CCL(中小型單位)累升0.53%、CCL_Mass累升0.63%及CCL(大型單位)累跌0.38%,升跌幅輕微,相信樓價並非轉勢向下。樓價破頂後,用家追價意願下降,二手成交量減少,預計短期樓價將於歷史高位爭持。
黎緊2個星期,每個星期跌15點,9月10跌到160以下
黎緊港九要追上
唔計
俾韓總批中
屌 港九啲樓長期跑輸既 點解仲有人揀市區樓投資
仆街 2星期連跌2周共0.95%
離160不遠了
賣緊濕地緊係升
韓蛇仲唔出黎打飛機
中到應一應
1% 都無, 唔計
我知, 我指因為賣緊新盤, 果區啲舊盤都會活躍啲
韓總
好快160
Captain Hon
呢啲fake index 嘅計算方法唔科學,只要大西北幾層平、細樓比市價賣貴少少,就會將成個指數扯高。你哋睇市區嘅跌勢,就知個市其實已經好差
你睇得咁通透,個時唔賭升?
[破頂迷思]CCL六成屋苑未返高位 豪宅最傷
https://lih.kg/2665776
馬後炮同大包圍佢就識,A0仔

佢話樓市9月跌到160,就算9月唔跌,下年9月會跌,下年9月唔跌,將來有日一定會跌

咁同街邊算命佬冇咩分別,總有一日佢會up中
唔夠勁囉. GO GO GO BOMB BOMB BOMB
你跟貼啲啦,咪講咗好多次,我估個市會跌得好金,令中原都不得不將個指數大幅調低,所以當日接受cd_rom以ccl作為標準。但我未料到嘅係,移民潮冇當初所想咁快,未諗到英國審批需時,亦冇諗到咁嘅亂世仲有咁多傻鳩去大西北買樓。樓價其實跌緊,但未至於一面倒逼使中原大幅調低指數
你睇得咁通透,個時唔賭升?
你跟貼啲啦,咪講咗好多次,我估個市會跌得好金,令中原都不得不將個指數大幅調低,所以當日接受cd_rom以ccl作為標準。但我未料到嘅係,移民潮冇當初所想咁快,未諗到英國審批需時,亦冇諗到咁嘅亂世仲有咁多傻鳩去大西北買樓。樓價其實跌緊,但未至於一面倒逼使中原大幅調低指數

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞