MyRadio Hong Kong 討論區 (2)

197 回覆
8 Like 10 Dislike
毓民係咁講
幾乎台長啲節目我集集都追,仲有天玄解密(不過開咗新channel),我直頭當台長係老師嚟,從來無瞓過咁睇晒,因為真係可以擴闊眼界
好唔捨得

聽左台長十幾年

希望台長離開香港後可以再做返神秘之夜
神秘之夜真係無咗唔得
最近七、八年,我都會以「普羅政治學苑」名義參與香港書展,每年都可以銷售逾萬册學苑出版的書。書展前兩個月,長期合作的印刷商傳來電郵表示因為生怕觸犯《港區國安法》,「不再承印」我們出版的書籍;而我則滯留台灣,同事亦懍於凶險的政治形勢,頗感焦慮,唯有決定今年「避席」!

此時此刻讀龔自珍《詠史·金粉東南十五州》一詩,真是於我心有戚戚焉,乃至欲哭無涙:

金粉東南十五州,萬重恩怨屬名流。

牢盆狎客操全算,團扇才人踞上游。

避席畏聞文字獄,著書都為稻粱謀。

田橫五百人安在,難道歸來盡列侯?

龔自珍藉「詠史」批判面對惡政治、文字獄危機而戒慎恐懼的知識分子。歷史重現,當下香港「避席畏聞文字獄,著書都為稻粱謀」已是實然,而且在權者眼中甚至是「應然」,亦云可悲!
科學新知都無埋
我都係主要聽呢幾個.
尤其係科學新知, 冇咗真係好可惜
天玄解密有冇link
以上我全部都聽晒,每個禮拜嘅例行習慣
去YouTube打天玄解密就有,但好少更新,最新係講埋上次喺myradio未講嘅生肖
同埋兩個師兄講嘅嘢,衰嘅特別準
師傅先啱打錯
https://m.facebook.com/groups/137143865361/permalink/10160293947240362/?m_entstream_source=feed_mobile&ref=bookmarks
今日喺神秘之夜group度睇到,台長會喺節目尾段交待神秘之夜去向,我都未聽希望以後仲有機會聽到啦
希望科學新知會繼續做
聽左好多年
而家淨係可以loop舊集數
宏願生活百科有台長
台長準備出山,不過要收月費
正常既,以前有myradio,而家自己做

https://youtu.be/sVz7R1Nc5-g
佢話要幾百蚊一個月中價水平,其實呢個比照坊間已經係高價水平。百幾蚊兩百內都仲接受到,台長,收順啲好唔好,你啲節目咁高質但幾百一個月逐月畀真係有啲貴,原諒我呢啲窮撚
玩會員制唔行freemium 邊有得做
得核心個幾百聽眾, 收費只會越做越縮
完全吸唔到新血

講真, myradio 呢個台形象太老餅先吸唔到patreon

台長如果重新搞好個牌頭
用神秘學同生活做主打都仲有得做
如果仲諗住食返D 舊客行會員制, 玩唔夠兩年就會收皮
教主之前搞咩又整親?
炒單車?
電單車
講神秘學
家下youtube勁易黃標
神秘之夜其實都唔係特別多click
一般都係1萬~2萬倒
my un & 一週時事仲少幾千倒,
靠做youtuber真係無$收
佢計條數有幾十個diehard 老fans
一個月課幾舊水加埋10皮8皮個月
自己開line都run倒掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞