唔好係黃店就鳩衝(7)- 屯門咖啡 Kaleido 之唔準用兩枝叉

1001 回覆
327 Like 26 Dislike
回帶:

唔好係黃店就9衝
https://lih.kg/2367683

唔好係黃店就9衝 (2)
https://lih.kg/2367900

唔好係黃店就9衝 (3)
https://lih.kg/2368151

唔好幫襯呢間超級黑店既所謂黃店Kalexxx Coffee (4)
https://lih.kg/2369158

唔好係黃店就鳩衝(5)- 屯門咖啡 Kaleido 之唔準用兩枝叉
https://lih.kg/2370928

唔好係黃店就鳩衝(6)- 屯門咖啡 Kaleido 之唔準用兩枝叉
https://lih.kg/2437197

原post主原文 :

(有D長)
我今日同朋友去咗屯門置樂嗰邊Kalexxx coffee shop,
因為係黃店,未試過想支持下,所以就去左試下...
點知得到非常無理嘅對待..

事源係咁,今日同朋友一人嗌左一杯咖啡,另外一個叫咗曲奇、一個叫咗蛋糕

蛋糕到嘅時候,我地同Staff(之後發現係老闆,其他staff都好好人)講想要多一支叉。
以下是當時對話:

: 老闆 :我朋友

:今次我就俾你啦,下次我就唔俾㗎啦
: (我地都打左個突): 吓?即係咩意思?
: 一份甜品只會跟一隻叉。
:係咪唔可以share?
: 唔係,但你個件係曲奇黎,所以我唔會俾叉你ga
(心諗: 可以share,但冇叉,咁用手食丫..)
: 食曲奇唔需要叉架,所以唔會比多隻叉你囉,唔通你10個人share, 我就要畀10隻叉你啦喎?!
: 食曲奇用叉都唔make sense啦,係嘛?
(其實佢係軟曲奇,而且又係疫情期間,用叉食曲奇又有咩問題)
: 其實如果你喺店舖貼出告示/喺Order嘅時候話聲我地知,我地都可以理解&配合
: 咁其實如果所有規矩都列哂出黎,貼哂成間鋪都唔夠貼啦

之後仲細細聲繼續喋喋不休,當時坐低咗唔係好耐,真係想即刻走人..好難受

同朋友2人分享1個甜品,就算唔係疫情期間,分開餐具用都算正常吧?
我地都只係想要多一隻叉姐..講到我地好似好無理咁…
如果你話唔share得..咁我地都唔會勉強要咁做la..

同日俾我地發現佢係佢鋪頭IG有一個叫<一份甜品用4隻叉合唔合理>的投票
但事實上我地只係要多一隻叉姐...搞到好似我地做錯左咩野咁..
而且仲開post話我地無理取鬧..

就算佢係黃店,但咁嘅態度,都真係不了..
冇辦法支持,唔值得貼錢買難受…
你地要去的就自己諗諗...
其他巴打提供整合:

由其他巴打提供
(越答越長但唔好意思,呢間嘢我去完一次真係無回頭)
首先剩係睇樓主標題,我已經有好深感受。真心而家好似做人又好做餐廳做乜生意只要話自己係黃,就好似真係大晒咁。
朋友開餐飲低調請手足,請完返黎唔係做完幾日就唔見咗人,就係工作表現嚇死人;
我自己做客專登搵黃店食,小店仲會更加想去撐下;嘢食普通,收費唔普通,仲要估嘢嘅人又係無禮貌無sense,唔爆場嗰陣真係一人坐一張枱喺度拎部電話打機⋯

好講番呢間啡
利申屯門牛,嗰時見佢裝修緊都好開心終於又多一間靚啡開喺屯門,等佢開咗有手沖飲諗住真心正。
終於有日入去問佢有無豆賣,佢話都有嘅; 我問佢係咪得擺咗出黎呢隻,佢話係不過呢包係display嚟,啲貨甩咗運期,應該聽日會返貨。
咁我聽日又真係再去啦,我話琴日都黎問過,你返咗貨未啊~
佢先如夢初醒咁話「丫⋯係喎,你唔講我都唔記得,丫點解啲貨仲未到。」
下? 你做老闆都幾好笑喎咁佛系。

然後有一次同埋啲朋友終於入去叫杯啡啦。
間舖就真係 200呎細細咁,基本上都一眼睇晒,無盲眼位。
真係可以做到我入到嚟,佢係完全唔會問你幾多位,當你透明咁你自己搵位啦下。但間舖係完全企唔到人(一企就阻住唯一嘅走廊),根本就係要你企喺門口。但又無話叫你等位啊,攞飛啊,乜柒都無。
但朋友話等一陣啦,咁又等到有位。上一手係一個爸爸帶住兩個小朋友坐嘅(櫈又係高櫈,小朋友慢慢咁落地,執好晒啲嘢,爸爸自己將啲杯啊碟啊丟落垃圾桶)
到我地三個去坐,真係可以一枱一地都係啲蛋糕碎餅碎,但佢唔會抹嫁喎。
咁朋友一個去叫嘢飲,我地兩個就自己幫佢抹埋枱settle down。基本上個我地張枱同個bar就係你撘巴士,左邊同右邊嗰排櫈咁嘅距離,隔得條走廊。
真係可以沖好我地三杯嘢飲, 就咁擺喺bar枱,係連講句「green tea latte」都唔嗌下。

坐到中段,有枱客走人,咁個客又自己執番啲杯啊碟啊諗住去trash;
咁啱老闆又喺bar度行出黎,個客以為老闆黎幫手執枱就口講「唔駛啦我地自己執得啦」
點知老闆話「梗係自己執啦,如果要我地執埋枱,我收你加一嫁啦」
我聽完,以為呢個係熟客啦⋯咁你正常係friend係熟客,講完呢句都互相疾下或者講句 下次見啦!咁丫⋯
點知係無下文嫁啦。即係唔係熟客黎嫁!
我嗰下真係屌左出聲,口up up 同朋友講「喂佢真係以為自己好好笑啊?咁我幫佢抹咗枱係咪要收番佢錢?」

從來我都唔寫,唔信 openrice嘅嘢,
連呢度都係茶餘飯後睇下熱門就算,真心唔知邊啲係打手邊啲係假膠。
但今次講呢間嘢真係要出下聲。因為唔好理顏色住,根本呢間嘢就唔應該開大門做生意!!!!

你啊!懶好笑嘅腦細啊!! 如果你對你自己啲啡有信心,但你完全唔識咩叫服務業嘅,咁你自己留番你啲咖啡嘢做興趣自high 算啦!!!
唔好阻住個舖位!唔好消費黃圈!同埋唔好再影衰香港嘅咖啡業 + 餐飲 + 服務業啦!!!
永遠人地讚你舖嘅嘢你就take,小小投訴小小意見都多多藉口去撐自己!!俾多隻叉又話係extra 服務,咖啡師有人探班吹水食嘢又話好合理!!

預左未必有人睇,預左俾人話係打手 9 up
但真係不吐不快!
所謂嘅對歉仍然覺得自己無錯,仲話係個客無禮貌先

老闆「佢」經典 - 鬧一個讚佢地俾意見嘅客

係整食品地方員工除晒罩食野力撐
大概而家只有傻仔傻閪傻撚樣先會食黃囉
經典圖

老闆「佢」係ig story開投票想公審原post主威番次點知敗走

唔好問點解仲追擊
有D野係要堅持
10推
唔知啦
我淨係知道Chris還健在努力經營
Ig 仲係關閉咗comment
Chris 你最近還好嗎
無人既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞