教協會召開特別會員代表大會修改會章, 疑只許3,111名會員決定是否解散

296 回覆
608 Like 88 Dislike
會唔會3千幾個投都過唔到呢?
好無禮貌嘅討論,你唔識我教你無問題,駛唔駛咁嘅態度?講埋呢句就走。理事會有權表決日常經費使用,一般情況下無需先諮詢會員。教協有幾千萬流動資金。講完
管數就要坐監?咁間間公司至少都有幾條友要坐十年喎
Btw 我想問既係邏輯關係,點管數要引伸到坐監,唔好咁白痴淨係答我佢有呢個職能就算,你個思維唔會得小學生lv 掛
咁就留低個殼囉
投票結果應該尊重
但我諗啲人會走
新華社有定調…"教協現時雖然自行解散,但不能一筆勾銷曾經涉嫌的違法行為"

其實解決散有什麼用?
見你有番啲禮貌覆埋你今次。有權力運用資金進行活動,即係代表緊一個機構。而家港共係因為教協嘅行為而斷絕合作,咁要負責嘅當然係可以控制教協行為嘅理事。我重申我無話過佢哋一定要坐監。我個問題係「點解唔可以坐監」。佢哋當然可以用一切辦法打官司,解釋點解授權教協嘅言行,解釋點樣無違法。但呢啲唔係重點。重點係肯行出嚟承擔。再唔係佢自己著草可能都好過解散個工會。工會係屬於9萬幾個會員,唔係佢哋嘅。而佢哋宣布解散前亦無開過會員大會。你明白未?
你全家畀共產黨搞時,使唔使投票邊個死先?
冇用架
人地有武力又夾硬嚟,係冇用架。
小朋友,機構都分好多種,唔係幫一個機構做野就要承擔根本唔關佢事既問題

而家港共係因為教協嘅行為而斷絕合作?
你係咪做藍絲做上腦,教協反中亂港先比人斷絕關係?港共要搞你,你無做任何野都要死架啦,咁仲負責啲乜?又blame the victim

佢哋當然可以用一切辦法打官司,解釋點解授權教協嘅言行,解釋點樣無違法
errr,今時今日仲信埋呢啲連弱智都唔信既野,errr....真係唔知講乜好

再唔係佢自己著草可能都好過解散個工會。工會係屬於9萬幾個會員,唔係佢哋嘅。而佢哋宣布解散前亦無開過會員大會
宜家一兩條友決定一切咩,咪開左會傾囉,又未講即刻解散,咪話投票比會員決定囉,但呢個時勢點六萬幾九萬人投票呀,咪簡化投票情序囉
呢啲組織、人今時今日留唔留返個穀其實都係一樣架啦,唔係就代表繼續抗爭/無聲反抗下話?唔好咁天真啦

你到底出黎做野未?啲思想咁幼稚咁簡單,無腦到咁,五/十年內一定變做藍絲
永遠有班唔識睇現實嘅浪漫主義者
好多人就係咁俾佢地累死
根本好多人就係安全地方, 大大聲講:
你做乜撚淆底呀? 你一定要堅持落去, 你比人拉咪比人拉, 你唔堅持落去就係叛徒
會章都寫咗可以修章
跟程序做無問題
而家咪跟程序修章同跟程序解散
無人違章自行解散呀
驚解散唔到。
1. 佢地做理事時唔知要有機會承擔俾國安法告
2. 跪完奶完俾人口爆完唔代表港共俾佢繼續落去或者俾其他人take over 個工會
宜家呢個時代仲覺得講道理有用會唔會太天真
你根本無參加過任何工會,我哋唔同level傾唔到,sorry bye
其實你哋講咁耐,講唔講得出點解一定要未開會員大會就對全香港講要解散一個工會?知唔知咩係工會?架構係點?法例係點?睇過會章未?乜都未做過同我講天真?會唔會太天真?當然今時今日好多事係無道理,但如果乜都訴諸「呢個時代仲講道理」,咁你快啲躺平乜都唔好講啦,喺度嘈乜啫
有野就駁啦屌你老味,駁唔撚到就東拉西扯,屌你老母,又要做禮貌大使,又要有資格先講得,我咪會員囉傻閪,咁係要揸旗先屌得你呀低能仔

好心啦,你真係好撚肉鳩酸,自己柒左咪潛水囉,死要面又無point 做乜春?
閣下生活壓力真係好大,話人無point又要講粗口,真正有理據嘅人討論係從來唔需要講。成日剩係得你問我問題,答完你又唔係全部point覆我,明眼人都知邊個野蠻,甚至係網絡欺凌。從來都答唔到我兩樣嘢,點解唔開咗會員大會先,點解一定要解散。又曲解我話佢哋一定要坐監,我一直只係講承擔。承擔就係勇敢面對而唔影響別人。有無預料過國安法係唔關事。你有嘢就講,講粗口即係無point,你駁唔駁到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞