教協會召開特別會員代表大會修改會章, 疑只許3,111名會員決定是否解散

296 回覆
608 Like 88 Dislike
你班友成日FF當秘笈,根本唔熟工會運作。就算大家都係假設,點解要向最無理據嘅方向諗?而家講緊幾億資產,九萬會員呀,你問過佢哋未?
我當然同意要尊重會員, 不過係政府肯唔肯俾你保留姐
咁你有無覺悟要坐?仲唔快啲落街嗌光復?
自己無膽付出犧牲、膽小怕死就叫人無意義為你送死,你都幾無恥
投票果陣有無話比權佢搞散個會呀? 佢個政綱有無話佢將會解散個會呀?

會章寫明要解散係要跟程序去做,而家你屈尾執就話授權咗比你? 咁唔係極權係乜嘢?

唔係退唔退一步,你係無擔當嘅就辭職,我一路都係咁講,無人授權過你地搞散個會,仲要理直氣壯搞壞規矩
教協一早跪左la
但楊潤熊出嚟話唔受你玩呀
唔摺仲可以點
【教協解散】須三分二會員同意方可解散 馮偉華認「不可行」 將開特別大會改會章 2021/08/11 - 18:27
立場報道

有 48 年歷史的教協昨日(10 日)宣布啟動解散程序,惟翻查教協會章,須全體合格會員的三分之二人投票同意,方可解散,以其近 9.5 萬會員人數計算,須逾六萬人出席並投票同意,門檻極高。教協會長馮偉華回覆《立場》查詢時,承認要三分二會員投票「基本上不可行」,將先召開特別會員大會修改會章。

教協昨日表示,因政治形勢轉變,承受極大壓力下,理事會一致同意解散,並解釋是「無奈的決定」。惟之後親建制媒體再發炮批評,指教協解散須通過程序,質疑理事會為何能自行決定。

翻查教協會章,教協若要解散,須召開會員大會,並經三分二合格會員,以秘密投票方式表示同意,方能解散,而現時教協坐擁近 9.5 萬會員,即需要逾六萬人出席並投同意票。教協會長馮偉華回覆《立場》查詢時,承認解散的門檻高,「要三分二會員投票基本上不可行」,因此會先召開特別會員大會修改會章。

特別會員大會 80 人可召開

據其會章所載,特別會員大會的法定召開人數為理事會、監事會或全體合格會員的十分一人,或 80 人,並以較少者為準。

據會章資金餘款或均分予會員

另外,外界亦關注教協一旦解散的財政安排。馮偉華昨日表示,會變賣資產及清還債務,亦會向約 200 名職員發放特惠金。而據會章所載,在清還債項後,餘款應均分予合格會員,或依照會員代表大會的決定處理。

教協現時擁有 4 項物業,合共估價近 4 億元,另根據其 2020 年度的財政報告,該會擁有 1.25 億流動資金,流動負債則為 5,808 萬元。

https://www.thestandnews.com/politics/%E6%95%99%E5%8D%94%E8%A7%A3%E6%95%A3%E9%A0%88%E4%B8%89%E5%88%86%E4%BA%8C%E6%9C%83%E5%93%A1%E5%90%8C%E6%84%8F%E6%96%B9%E5%8F%AF%E8%A7%A3%E6%95%A3-%E9%A6%AE%E5%81%89%E8%8F%AF%E8%AA%8D%E4%B8%8D%E5%8F%AF%E8%A1%8C-%E5%B0%87%E9%96%8B%E7%89%B9%E5%88%A5%E5%A4%A7%E6%9C%83%E6%94%B9%E6%9C%83%E7%AB%A0
投票嘅目的就係授權,你唔滿意佢嘅所作所為可以喺系統內提不信任動議

你當然可以攬住程序公義,到時財產俾人凍結埋就可以話自己跟規矩做冇錯

喺呢啲網上論壇陳義過高冇乜意思,橫豎唔係你俾人拉,你當然可以理直氣壯

至於你話搞壞規矩,你應該問佢地選嘅時候有冇目前嘅風險,依家又係邊個俾呢啲壓力佢地,而唔係向被迫害嘅人開刀
教協特別會員大會 80 人可召開

據其會章所載,特別會員大會的法定召開人數為理事會、監事會或全體合格會員的十分一人,或 80 人,並以較少者為準。
你都幾搞笑,佢哋係幾萬個有俾會費嘅會員選出嚟嘅理事呀,你聽得明未呀兒登仔
有比會費就要比人拉坐監?佢自己袋?你忽撚左?
細良國父話法不治眾嘛,九萬個會員手牽手坐喺軒尼斯道,睇下班黑警國安夠唔夠膽拉囉
不治眾係指藍屍, 唔知將來藍屍攪完活動, 掉國旗落垃圾筒, 有無popo拉佢地?
兒登普遍係唔夠人講就講助語詞😂小朋友,你試下搵幾萬人要俾錢至選你出嚟做代表,睇下有冇人睬你?你知唔知理事係幾重要,幾有份量?選你出嚟,有權利就有義務。而家唔係講緊港共點針對教協,係無意義架。重要係有人出嚟承擔,而家班懦夫就係唔敢行出嚟,寜願解散個會一了百了,避得就避,你明未呀
有咩權利咁把炮要比人國安法拉坐十年都抵
講到做總統咁款,痴撚線,你到底癲撚夠未
收銀係外判定直接僱用?
漏左quote 你條傻鳩,想知個理事有""幾重要,幾有份量?""麻煩解釋下有幾把炮
教協特別會員大會 80 人可召開

有D臭港豬唔想人地執
有事你去踎監呀
坐緊果D呢?
咁即係係會員既,有心保住個會實保到
越黎越少會員人數, 就可決定一個9萬人的工會前途
信教協決定囉
人地幾廿年心血 無LA LA會想執咩
而家算執得遲
喂,傻仔,肯講有咩權力值得換坐十年既義務未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞