教協會召開特別會員代表大會修改會章, 疑只許3,111名會員決定是否解散

296 回覆
608 Like 88 Dislike
做法唔岩你心意既就係鬼
岩呀你終於講到一樣重點 所以教協連光環都唔要 直接執左佢
同埋共產黨顧忌香港人結社,應該驚太大班人會有影響力,教協成9萬幾會員,就算點扮歸順,都好難再可以咁大班人同一個會而唔係由共產黨掌控
好現實咁講,喺依家個制度之下,參加選舉進入議會,除咗粉飾太平之外,有乜實際作用?

如果真係有勇氣喺議會發聲(唔係委曲求存嗰種),我會尊重嘅…

不過,後果好大機會係:一係好快俾人趕出議會,一係俾強力部門捉到痛腳,之後變身十一哥…
今時今日腥港衰到由新聞喉舌治港,真係可悲呀!
我係局外人
所以教協解唔解散,我無意見
而唔係好似樓上鳩up一句唔可以執,自己安安全全,但係又推教協d人去死咁
所以公務員咪要宣誓囉,搵把刀降住你,有乜依郁炒你又得,甚至話你發假誓拉你都得…

好快會將呢樣嘢,用喺教師同專業人士上面㗎啦…所以首先要收編工會,明未?

之前有新聞,好似想搞會計師…好大機會下個搞醫護人員…大家睇路啦!
寫左可以改架嘛,而家人地咪改緊,仲咩走去highlight 3000幾個投票代表幾萬人,講到教協好似共產黨咁
你唔跪佢反而唔敢搞鳩你
明呀,其實收編定解散共產黨都係達到目的,解散咗共產黨可以另起爐灶,唔散拉晒啲骨幹再搵人替代又可以變成佢想要嘅,掛羊頭賣狗肉

無睇過關於會計師果邊,會計師之前都有罷工,點會唔搞,所以界別都會,差在邊個行先
你班友到底有幾多個係教協會員?好簡單,一個工會就要跟會章做嘢,最高權力係特別會員大會,而唔係理事會。要解散就要跟會章三分二會員投票。到解散至改會章係可恥。
明面可能嘅,但暗地裡搞你屋企人唔難,黑社會喎
散唔散其實睇會員共識最好,依家共產黨搞教協,無乜好路可以行,我認為可以做嘅只有團結lor,最壞嘅其實係留低之餘俾共產黨用屋企人又好其他野都好要脅到啲骨幹成員去督灰,到時內部人互相指責互相傷害,呢樣先係最差嘅結果

所以留低又想做骨幹成員真係要好有決心,半桶水害死人
咁所以咪係比教協佢地自己決定
而唔係我地局外人情緒勒索佢地
你哋真係低估咗教協。教協係少有非藍工會而有穩健財政收入。如果教協咁就解散係好唔抵之餘,對民主陣營亦係一個不可挽回嘅損失。工會話事人係理事會。出咗事只要理事會肯承擔就可以,唔需要成個會幾億身家陪葬。再講作為工會,所有重大決定應該經由特別會員大會表決,並唔係一班逃兵話點就點
逃兵?
你覺得政府會放過佢地?
佢摺左可能剩係拉兩個 唔摺除時成個理事會拉晒
拉晒理事有咩問題?你有成九萬會員,幾億身家,憑咩要犧牲所有會員嘅利益?做得理事本來就係承擔後果。而家唔係港共拉佢哋合唔合理嘅問題,係覺悟嘅問題。如果佢哋覺悟而無辭職,就唔會介意坐。如果覺悟都無,就係天真。
處理投訴,包括法律支援,進修課程等等,前排被DQ既老師都係靠教協揾律師幫,另外就算想買嘢平d係咪就唔啱?果然連登比鄉土更積極鬥教師
咁只係你假設,咁係咪留係香港就一定要做小粉紅?
同意,教協只要理事會出嚟承擔,然後換過理事會,專注教育,依然可以以民主陣營身分保留有用資源,留得青山在,哪怕無柴燒。點解要而家就犧牲成個會?
唔好上連登問點算
講到好似有本事叫佢地點

你自己想下教協已經講攪正面國民教育
都日日比人批鬥時應該點做

你估話做小粉紅就比你做?
咁唔通剩低教聯會個情況會好過依家咩
你真係得意
佢地就係有授權選出來嘅,依家咪靠代表投票囉
退一步講,真係有足夠票數反對都好,佢地集體辭職你又奈何
會唔會太一廂情願?
到時政府可以講價要合併埋教聯會
或者滲沙子要教聯班友入去做理事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞