教協會召開特別會員代表大會修改會章, 疑只許3,111名會員決定是否解散

296 回覆
608 Like 88 Dislike
有乜意見
贊成教協摺埋
唔贊成教協摺埋
http://cablenews.i-cable.com/ci/news/article/37/757627
教協修改會章降解散投票門檻 會員:束手無策惟有超市排隊 教師憂日後無處申訴 2021-08-11 18:58:55

【有線新聞】早上10點,教協位於旺角的超市樓下的人龍從街頭排到街尾再折返,有職員拿着指示牌告訴會員龍尾在哪裏。樓上同樣人山人海,收銀員做不停。教協榮休會員蔡先生指:「很無奈,我能做的就是穿黑衣,他(她)先恫嚇你,很無奈,我們這麼多人,大家束手無策就來排隊。」超市早上9時半開門,過了一個半小時超市決定截龍,教協職員在超市樓下派500張籌,取到籌的會員可以稍後回來購物。銅鑼灣的教協超市樓下同樣打蛇餅,中午開始派籌,每人限時購物半小時。

教協要解散,根據會章,需要三份之二或以上的全體會員不記名投票表示同意才可以。以教協近9.4萬名會員計算,即至少需62,650人同意才可解散。教協會員陳老師指:「(理事會)全部都同意,我們都很支持他們。」但教協會員曾太指:「當然不要解散,教協做很多地區工作,對我們有益。我當然不支持解散,很多疑問,為何要解散這個工會,我們老師有事到哪裏求助?」

教協會長馮偉華回覆說,要六萬會員投票基本上不可行,因此會召開特別會員代表大會修改會章。現時教協有3,111名會員代表,以學校為單位,由學校老師互選產生。他們開會亦要決定如何處理餘款,章程列明可以由合格會員平均分或由會員代表大會決定如何處理。
全部會員投,唔可以執反正係咪都秋後算帳
教協點解唔跟會章第20條 :

需要三份之二或以上的全體會員不記名投票表示同意才可以。以教協近9.4萬名會員計算,即至少需62,650人同意才可解散。

秘密投票
而家咪改囉

改完咪唔洗跟
小圈子投票, 唔民主
老實講就算你唔畀佢執,到佢啲幹事畀人拉曬,資金被凍結到時仲衰

或者啲人驚到個個都辭職,冇人執手尾
現在唔係大家比唔比
而係教協呢種做法有機會比人告刑事
假如有教師願意做理事呢?
咁驚資金被凍結

但係超市繼續開收錢
紅媒放晒風, 即使解散都會追究到底
即使真係要出售物業, 都要清貨先喇
正常都係變賣所有資產再處理資金,唔通掉曬啲貨咩
執笠仲講民主
他們開會亦要決定如何處理餘款,章程列明可以由合格會員平均分或由會員代表大會決定如何處理。
今日割五城、明日割十城
我提得預左比果班盲粉屌,好快大家就會見政權用我講的野清算教協
正如我半年前已經爆過ED LEUNG班後生堅持要用民主黨牌頭算
教協應按會章第20條, 讓全部9.4萬名會員, 以秘密投票決定是否解散。
鬼叫D人個個移民走,又冇人反抗
應該唔知通過
仲諗住有得守?
支共正想利用呢種心態:又唔想解散,又唔想管理層、成員被清算,所以就要換一班聽話嘅管理層,接受被收編…

結果將一個有九萬名會員嘅組織,變咗親建制組織,仲可以對外宣稱香港無改變…

如果班會員純粹為咗啲福利、資產,決定咁做,真係非常可惜…

衷心建議,化整為零好過…
on 9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞