有冇人已經去完郵輪公海遊

1001 回覆
20 Like 175 Dislike
即係每日比美金cash?
滑浪,北極星洗唔洗比$?
thx for sharing
好撚羨慕窮撚都係食一兩餐收費咋

不過我會去曬星夢同加勒比
到時睇下皇家加勒比點先
你報左加勒比?
未,但係同fd plan緊
我記得我搭RCL個陣上船前要碌定卡,如果你係比現金既就係收美金既,你要落船前一日係lobby排隊俾錢,碌卡既直接落船走就得。

星夢就收港紙既,無論你用信用卡定現金既你都要落船前一晚去lobby找數,如果你係住皇宮既你直接係皇宮專櫃找數就得,唔洗排咁耐隊

RCL滑浪免費,北極星好撚貴,我就冇玩過,聽講要幾十美金一個人,玩十五分鐘

其實你可以預計得水上設施同籃球場,攀石同繩網呢d係免費,其餘大部份都要比錢。我唔清楚海洋光譜個泳池用淡水定鹹水,我搭過個架係海洋航行者係用鹹水既不過新郵輪正路都係用淡水既。

提提巴打你記住要keep好張房卡,房卡係船上面係任我行,比錢都係記帳落去,所以唔見左好麻煩。

有問題再解答 盡能力答到就答

利申 黎緊去英國之後諗住玩下地中海d船
星夢其實你計翻條數係抵過搭其他房型,因為所有收費餐廳每日可以食一次,仲要有酒水套餐不過冇記錯小費好似200幾港紙一日

而家好似都仲有皇宮特價,巴打可以上去睇下,黎緊9月中秋個水我都會上船玩,hea翻幾日差下電
上星期上咗 自助餐野食係staff夾
你拎完一次唔夠食咪再出去排隊refill囉 冇限你排幾多次
不過 屌 真心難食衰過飛機餐
如果食唔飽 絕對係因為太難食食唔落
total要預幾錢左右
而家冇曬大陸團,碼頭係咪冇咁難民營咁次次去都覺得好撚辛苦,成團人打曬蛇餅咁等上船,所以我先咁抗拒其他房型,皇宮直接priority boarding
睇巴打你係諗住真係全免費定係會比錢食嘢玩咯 你全免費既話真係船票加多500一定夠,500攞黎比小費小費一定要比

如果你係會比錢既,真係帶翻幾千上船差唔多,食嘢扒房個d都$600起跳而家唔知RCL仲係咪收美金only,係既話就貴多少少咯
星夢三層賭場 乜9都有得你玩記得上次搭RCL有個荷官好似輸左幾十萬俾個客,即刻換左第二個出黎。
幾年前搭過Norwegian Dawn 係地中海去咗意大利西班牙法國覺得好開心好想再試下 最正係每日去唔同地方玩又唔洗搬酒店好爽仲撞到沈家偉
如果我係冬天一月去,泳池開唔開?
付費餐廳有冇得單獨walk-in 比credit card ,唔買package?
呢個真係唔知未試過冬天搭郵輪,但可以講其實出左海真係好凍下

付費餐廳當然有得獨立咁比錢 不過個價錢唔會平得過你買package 郵輪公司就係同你計過數要幾多錢先食到某幾間餐廳你係搭RCL既話咪撚去食壽司,勁昆錢,個陣去食個唔知乜9石頭燒和牛?又貴又少,食完唔夠飽要去主餐廳再食過個人建議一定係扒房加義大利餐廳(唔知呢個係咪隻隻船有),上次去食義大利餐廳食左成四個鐘,六點食到九點幾先食完,等勁耐

唔知RCL出公海玩幾日有冇船長之夜,如果有既話帶套好睇少少既衫好d,要留意翻有d餐廳係唔比著短褲拖鞋入去的
想搭Celebrity Edge貴價郵輪品牌真係唔同d
佢依家d plan 好怪 day 1 7 pm 開船,咁即係夜晚先玩?
然後最後一日7am 上岸,即係冇左最尾個日?
你果時都係咁?
碼頭上船輕鬆 冇乜人 應該係佢安排咗一batch batch唔同時間check in
除非撞正食buffet個peak 如果唔係船入面都冇乜嘢要排隊
正常時間,一向都係咁既,唔係點昆你錢
咁你幾點onboard?
食buffet得個段仔時間 都幾難撞唔中
睇個日環境啦,通常六點到先開始上船,上到船最快都六點半,但係我係用皇宮優先登船既,所以真係唔知普通係要等幾耐先上到,我淨係知次次都見到個碼頭多人到PK,打曬蛇餅
Rcl 好似無咩日子有weekend 2晚,好難請假
$5300 2個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞