有個中產爸媽嘅生活係點

701 回覆
756 Like 28 Dislike
自己出生基層,細個無學過興趣班咁濟。住濕鳩公屋,成日都可以聽到對面傾計傾乜鳩。父母見識淺薄,覺得股票投資會蝕曬,剩係識擺錢係銀行,唔會去諗點開源。雖然家境麻麻,但佢地都算錫我。

好好奇係中產家庭長大嘅巴絲經歷係點,父母係咪會擺好多資源去裁培你地,培養你地興趣,又會教你地點樣擴闊視野,建立人脈?
其實你咁樣仲幸福至少屋企人有時間照顧你如果父母搵到錢尤其是工作上有啲成就嘅基本上放假都要OT工作行先其實咁樣係咪一定好呢
俾你報讀興趣班只不過係將你擺去另一個地方等佢哋心理上好過啲
都係要返工啦,不過人地可能返學校教書,佢地返學校清潔
例如讀書唔成可以去外國輕鬆留學 補習淨係 搵私補 connection 就冇 畢竟都係窮鬼出生
成日坐的士,細個迫人補習
搵唔到工就叫啲仔女讀master 鳩下 生活條件實唔會差得去邊 仲有教下自己點做生意買 股票之類 細細個比好多興趣班上
第一 一定係叫daddy mammy 而唔係叫老豆老母
Daddy 打政府工, 藍到pk

日日同屋企人鬧交
辛苦死,壓力大
冇自由,冇童年
成日比人鬧同打
大個一事無成
勤你地少啲ff
睇人既
識幾個好有錢既都好度縮
人生贏家

父母中產,但冇乜學識,老豆日日掛住做野
收工返黎淨係識屌我唔好打機,讀多D書

中學畢業上唔倒大學,送左我外國讀書,自己揀左乞食科
讀完返左屋企到做左幾年,覺得唔岩自己
而家去三大讀返搵食科
開始識玩知識分子果套遊戲

老豆淨係做野同投資,冇乜其他嗜好,隔一排又會多左D物業
但唔會奢侈,得架爛鬼家庭車
生活同普通人冇太大分別,只係冇咁擔心食住問題
咁you grow uped 之後係咪好unsatisfied with 你home family
一家三口食自助餐果篇
資源係既
由細到大興趣班琴棋書畫學過最少十樣以上
雖然樣樣半桶水
小學開始每科一個補習老師 英文讀寫聽說各一個
每年最少4 次旅行 細個特登預間房我擺玩具
不過老豆mean撚到仆街
以前有一千萬資產叫中產
現在一千萬唔算得乜野,求其一個500呎單位已經過千萬好耐以前買落,所以有千萬資產都可能係窮撚

家庭月入廿萬以上先算係中產入門

樓上講果啲中產例子,家庭月入有無廿萬以上?

有啲求人其月入5皮都當自己中產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞