部電腦唔知咩事 求解

41 回覆
1 Like 2 Dislike
是咁的 小弟係兩個月前買咗部新電腦
但都一直有個好撚煩既問題
就係當我每次玩啲高畫質既game
例如GTA5 刺客教條 cyber punk RB6
玩唔夠3分鐘就即刻黑mon直接熄機(跳掣咁樣)
但冇重新啟動 玩LoL就冇事
試過問返砌機間鋪 係佢到試既時候又完全冇問題
佢話可能屋企電力唔夠 因為我係插拖板
咁我已經換咗個15A既拖板 問題依然存在
究竟係咩問題

配置:
ROG B560G-gaming
ROG 3070
I7 11700K
32GB Ram 2400MHz
750W
2560x1440長開HDR 144Hz螢幕
留名待笑
更新咗驅動程式未啊
但我係直頭熄機斷電咁樣 冇重新開機
已經係最新
就咁聽似過熱呀?有無開住個温度監測睇住
你可以試下打開機箱吹住風扇run睇下hang唔hang機
你話人地果到run係無事,可能人地冷氣大,通風好,可能你放電腦個地方本身好焗?
有 經常去到100度 但啲人話11代u上到去100度好正常 同埋過熱會變藍mon(未試過)
呢個問題我都有諗過 而且都試過開咗機箱run 都係跳掣 但係永遠跳之前都一定係所有風扇run到盡
係吖 我都同過個sales講 但佢都話散熱正常夠 已經240水冷
聽你講又似似哋喎
可能我out啦,100度我就覺得點都唔正常
佢要保護你部機所以熄機好正常
佢唔係用3Dmark 但係佢係我面前燒過一陣(半個鐘多啲)部機 都冇乜問題 但底板紅燈長著
聽日鏟上去問吓先 唔該巴打
係三叔出事,今代良率好差
100°C or 100℉
100°C 真係見都未見過 ,我連60°C都覺熱
其實無衝突,只係樓主理解錯咗嘢。

11代u 上到百幾度真係好正常, 因為11代u 設計問題成日都會過熱(9X 接近百度已過熱強制降頻,上百度隨時強制停機) 。
良率
上水冷啦,100%包無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞