外置harddisk for Mac一問

29 回覆
1 Like 5 Dislike
新手唔太熟電腦野

因為自己鍾意拍片,剪片,儲av等等,所以需要大量外置空間黎儲大量影片

想請問有冇咩最平既外置harddisk推介 唔介意舊野實體比較大舊,或者可能需要插電等等,最緊要最平有最多tb

感謝各位相助
考慮下NAS?
感謝巴打回覆

依加即刻google咩黎
https://www.price.com.hk/category.php?c=100021&gp=24
自己揀兩隻
重點係同一個file一定要有兩份存檔
qnap/synology nas
最少買兩隻一樣容量硬碟
然後一隻usb 硬碟 backup 部nas data
之前就係用緊呢d,想睇下仲有冇d再平d既harddisk
google完nas都唔太明

想問同一般個d外置harddisk主要分別係?
外置 harddisk 屬於 DAS (Direct attached storage)

NAS 係 Network attached Storage, 主要分別係NAS 可以連上網 (內聯/遙距做私人雲端)。 NAS 可以多 device 透過網絡同時存取 ,通常 24x7咁開。

DAS就淨係有插數據傳輸線嘅 device 先可以用,有需要都可以24x7咁開。

===========

用嚟backup 建議繼續用DAS嘅方法去keep 嘢,唔用時就唔使開隻碟。 NAS 24x7 咁待命/工作狀態好易死碟。

NAS嘅好處就係同雲端一樣可以遙距隨時存取
分別係可以經網絡存取
當然你都可以買 das, usb/thunderbolt 直駁最快

如果你長時間插住使用加上大容量空間最好有raid 去保障即時其中一隻硬碟故障都重可以運作

考慮你用黎放相、影片, 你重可能需要定時離線backup之類既野, 即使不辛中加密病毒都有個地方攞返出黎
Nas係咪都係等blk friday最平
不如咁諗

有咩唔係 blk Friday 最平
用緊wd 4tb都ok
同埋你地會唔會買多隻harddisk做backup
想問nas比起das會平好多定差唔多價錢?

一般das harddisk都係上面Seagate WD個類為主? 價錢都係呢類最平?

因為好耐之前好似見過有d成座咁但要獨立插電,但好多好大容量而且相對平dd,想睇下依加仲會唔會有其他外置harddisk推介

再次感謝巴打們回覆
一般之前都係用呢類,想睇下會唔會再有d平d既推介
NAS 會貴 DAS 好多,因為要有對應嘅網絡架構、處理器、防火牆。 你當係 DAS + 一部專門加強上網能力嘅微型電腦咁,當然唔連上網當DAS用都ok。

DAS 一定係果幾間傳統硬碟大廠最平,因為 最基本嘅DAS 其實就係就咁硬碟加個接口俾你。
當然非SSD/多糟位嘅 DAS 都需要獨立供電,好似你內置嘅harddisk 都有插電一樣。(單隻SSD用電少,可以靠usb線俾埋電)

以WD 為例,除咗常見嘅my passport 呢啲預你攞住走嘅 外置硬碟,仲有座枱式嘅大容嘅 element 同 my book 系列。

前者真係純粹幾隻駁埋 harddisk +接口&供電
後者主要係加咗啲控制系統俾你可以加密隻碟 & 可以自動backup 嘅內置 software。
很複雜

說一般以價錢平黎計都係買番Seagate, WD my passport呢類大路外置harddisk算叫最平了?
係呀,所有大儲存裝置個餡都係普通harddisk一隻
好大舊要插電嗰種只係入面放咗幾隻harddisk/多咗額外嘅功能
總之你記得買多隻做backup就得
真心一問,咁反正個價錢都一樣,個D要插電大大舊既harddisk個價值係邊?

又要插電又大舊
以WD my passport同my book為例
個餡係2.5”harddisk vs 3.5”harddisk
容量最大5tb vs 最大18tb
my book duo有raid鏡像/加速功能
但如果計番價錢一樣,唔係分開幾舊會比較好嗎?

18tb既話一壞就成舊冇晒,係咪咁計?

初頭以為18tb一舊大大舊會相對平d計番咁多tb既話
1.放埋一舊會方便啲

2.以wd為例, 有my book同my book duo兩款
my book入面得一隻18tb harddisk, 一壞就成舊冇晒
my book duo入面有兩隻18tb harddisk, 有軟件幫你將資料copy多一份, 所以實際都係得18tb用, 但其中一隻harddisk壞咗佢會提你, 換咗佢就得, 相對安全, 同上面巴打講嘅NAS/DAS差唔多

3.如果3.5"harddisk印象中8tb最平
而2.5"harddisk最大得5tb
所以個D要插電大大舊既harddisk應該會平少少掛

結論係有平買平, 記得backup
my book 如果識拆嘅話,佢有啲型號入面其實係2隻碟嚟。 佢嘅做法係幫你駁埋一齊,加供電同主控晶片(加密 & backup 功能)。

my passport 最大只去到 5TB, 睇落去唔使電係因為 2.5" 用電細,可以用 usb 攞埋電咁解。

去到咁上下容量全部都要額外俾電,usb 俾唔到咁多電佢哋。

WD 想平可以用 elements 系列(有分 portable /desktop) ,seagate對應好似叫 Basic。會平過 my book /my passport 因為乜功能都無,只係單純係啲碟+插口&供電。
my book比較少留意,轉頭google下了解下先

但my book同my passport輪價錢應該差唔多?

另外都望一望element系列先 想問例如其實my passport呢類相比element多d咩功能

因為我黎黎去去都係就咁儲野,最主要就係可以放落外置harddisk而係macbook可以直接睇到,應該款款都得?
差好多, my passport 係攜帶型最大5TB 。
My book 係座枱型,全部5TB 以上。

不過 $/TB 應該 my book 會抵啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞