DELL廠機問題

53 回覆
1 Like 26 Dislike
廠機黎講DELL性價比最高
我知好多人推法奧
法奧係網店之中性價比最高果間
但其實計返零件價,法奧同DELL差唔多
但法奧好多伏list,連我唔係太識電腦都睇得出
是旦禁條一萬蚊list,仲叫你用I5

真正有電腦知識,自己砌機係最平
但其實比你左夾右夾,果個價錢砌出黎就係咁上下,唔會差太遠
無電腦知識係要付出代價,又想砌靚機又無好朋友,咪比貴少少咋嘛
3060 砌機一萬有找
1650就差唔多
i5 有咩問題
你真係識?
我落左單幾日就無左呢部,我都唔知點解
BTW,買DELL之前要留意,其實可以揀唔同地區,佢D機款唔同
但我唔知落左單ship過黎又點計/有無得ship
你禁過之知,相較之下香港dell其實好撚廢
其次.買dell記得聯絡sales,有得平幾舊水
最後,最重要,dell可能得維修部係香港
你香港落單買機,佢全程都係大陸廠起機出機再運過黎
佢成個骨架到內膽都係大陸料黎
驚爆炸/黃到金/政治感好重的人請忌服
無問題,一分錢一分貨
1650中階卡過多幾年遊戲大作就推唔郁
3060就....唔抵用
用得呢張不如出多千幾蚊換3070 UP
但而家應該周街抬價/缺貨
如果打機嘅話,1萬蚊緊係用i5。
啲錢放落顯示卡到提升仲大,基本上係顯示卡上到80或以後先會再考慮升cpu。

多工嘅話先會直接升cpu,唔係平衡嚟升。
所以樓上師兄先咁問
有幾多人部機剩係用黎打機
I5同I7價錢爭幾百至千幾
但效能有明顯分別
啲顯卡炒到好撚貴
巴打好有錢
買撚左dell laptop,一過保就壞keyboard lan卡,講緊平時唔係成日用。

呢度實有人話唔好彩個d,不過是但,反正唔會再掂dell
文書機通常都係廠機,
砌機的話,跟埋保養 + windows 個價分分鐘重貴..

砌機其實係追效能 / 過手癮..
最平個部XPS咪幾好
HDD好死架姐自己加啦
而個時勢,有卡已經贏左
咁撚on9,畀錢佢都唔肯賺自己加啦,其實好簡單,順便可以加多條8GB RAM,依家啲電腦得一條RAM 會明顯慢過兩條RAM(Dual Channel) 唔少
全部認同

尤其是dell on9果句
係香港dell on9 啫,美國dell 啲upsell 好癲㗎,癲到畀好多人屌
請問呢個點解? 即係用邊張display card?

Intel® Iris® Xᵉ Graphics
Discrete
NVIDIA® GeForce® MX350 (2 GB DDR5 dedicated)
聽人講部機個FANS唔夠降溫,部機開耐左會好熱同降CPU
xps 8940/g5都係 跟機個cpu cooler太細
如果唔想自己買cooler換 要upgrade做k cpu先有個似樣d嘅cooler
姐係16999果部?
香港dell d配置set得好死 冇得自己加錢upgrade 一定要硬食埋張卡
又冇得加錢買harddisk買ram 成部機嘅自選配置淨係得機箱顏色
咁岩我電腦壞左,又要買window,巴打建唔建議買? 睇過法奧好多零件都無貨
以前買開DELL
上年都真係轉法奧
黃藍都係其一因素
二黎你睇法奧個POST其實你跟人地個LIST執都得
揀走晒伏既牌子
個價唔會差好遠
我之前都諗過買呢部 但係最後買咗alienware
我驚你買咗中伏 你識唔識自己拆開換嘢先
好多人買咗 就算唔換cooler都仲係要加風扇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞