DELL廠機問題

53 回覆
1 Like 26 Dislike
而家都係DELL機 用左接近6年
有啲問題想換 文書機(平時上網同睇YT)

最近想買部打機的電腦
唔係大作 例如L4D 歐卡2 同朋友玩下
係DELL網睇到以下2部
想問下多左張顯示卡就要貴成3千蚊?
其他都係差唔多 只係SSD同HD分別(好似係 我對電腦唔太識)

求大家比個意見
一定要用ssd,
hd太慢。

顯示卡應該要有先夠打機。
內顯唔知夠唔夠玩
nvme ssd快過hdd十零二十倍,有幾百到一千蚊去咗呢個分別

有顯示卡部電腦隻火牛都應該會高Watt d
顯示卡係電腦最貴&最食電嘅零件

淨係1650S 零售大概2千蚊
SSD 500GB 大概 5百蚊,貴過 1tb hdd少少

然後廠機啲火牛通常係特製到啱啱好,文書機大概俾隻 200-300W 火牛你。 要插顯示卡嘅話,佢又要換隻勁少少嘅牛先夠電。
而家煩緊1650顯示卡個部
定係貴啲3060個部(但我覺得都係買黎睇YT多)

但最大問題係
我一定要加多隻HDD
1650個款唔包埋
打電話去問 sales ,通常加錢可以解決問題。

因為對佢哋嚟講hdd 是可以隨時加減嘅部件。
打機既3070 冇死。
隻ssd 比你裝system 同software 野。
Hdd 用黎裝game
同埋而家啲game 越黎越大。
1tb 一定唔夠你裝game 用

如果你淨係睇YouTube. 咁平個部都得。
問丄左個sales平個款要自己加hdd
佢唔幫
之前幫襯過
懶人專用
都係連登推介
好抵屌
依家買廠機係咪好過自己砌
自己砌好似咩都貴

同樓主一樣得閒打下機
諗緊砌機,廠機定notebook好
打機嘅話,識砌 或者唔驚有事時要自己揾邊度出問題嘅話自己砌抵好多。 廠機其實就係俾錢買時間同服務。

文書機嘅話由於唔係差太遠,廠機抵玩
好難講 當年我買部DELL機又係諗住內顯玩到啲game
點知連mc都玩唔到 lag到爆
比如玩到中高畫質elder scrolls同GTA5
唔lag就可以

有冇打到機既廠機
唔想壞左自己攪
人老左冇咁多心力
歐卡嗰啲1650夠做
完全冇獨顯有啲game可能唔support
HDD嗰啲自己去買隻加都好易
比多少少直接買aurora r12
呢個就係個問題
我呢部DELL用左6年
上年想加個ssd
部機係有個位for佢
但原來無個支架
好彩我用索帶整好

但重點黎
原來條電源線係DELL自己個規格
我去新高登搵過無
結果逼我要淘

就係呢個問題煩緊買唔買
有咩理由6999,得512 SSD用幾年
新電腦唔,平個部唔知有冇sata 頭比你插😂
一係external
我而家呢部有 新個啲點會無
都話個問題係6999個款 佢未必比多條電源線for你加多隻硬碟

其實重點我想講 廠機要加野唔係一件易事
廠機就係咁,
喺啲細為偷工減料。

如果關心儲存問題,
最後都可以用外置替代。

我諗之後自己換顯示卡都未必得
我 YouTube search 左幾條 Dell XPS 8940 upgrade 既片, 好似本身佢已經有條兩頭 SATA power cable 係到
6月頭電腦無徵兆死左HDD
果部都係DELL黎,5年前2000幾文書機
還掂死左HDD,索性換新機
果排搵左好多資料,格左好多價
最後買返DELL XPS 8940
淨機10499,有折減500
配置:WIN 10, I7-11700, 8GB RAM X2, NVDA 1660S,
512GB SDD 1TB HDD
無線wifi 藍芽卡, DVD機,
牛原廠350W , 加200轉500W (好似)
on9 先買dell
個網無你呢款
買部舊款RTX 顯卡notebook已經夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞