ARKK反向ETF即將上線!!!方便散戶沽空契媽

41 回覆
56 Like 3 Dislike

睇扁Cathie Wood會輸錢嘅網友,機會嚟啦。Tuttle Capital向美國證交會入紙,申請成立與ARK旗艦創新科技ETF(ARKK)反向嘅ETF,代號係SARK,ETF收費跟足ARKK,都係0.75%。ARKK年頭至而家跌咗3.61%,大幅跑輸標指全年升17%。睇淡ARKK嘅朋友,遲下可以唔洗齋吹仲可以落埋注,不過提一提,ARKK由5月低位都升番兩成。

嚿年科技股大牛市,Cathie Wood旗下嘅旗艦創新科技ETF(ARKK)升咗1.53倍跑贏大市,帶挈唔少散戶賺錢,網民仲認埋佢做契媽。不過今年3月唔少Ark持倉嘅科技股跌咗幾成,之後Ark揸咗維珍銀河(美:SPEC)兩個月後清倉,但沽清維珍銀河後反手升番1倍,高買低沽嘅交易俾網民笑佢只能做「牛市股神」。

基金管理人由Tuttle Capital行政總裁 Matt Tuttle出任,佢回覆彭博查詢時話,ARKK已經等於一籃子無盈利能力嘅科技股,佢哋覺得投資者應該有沽空佢嘅工具。如果唔係機構投資者,都無咩方法沽空股票或ETF,或者好難搵到人借貨俾佢哋沽空。ARK就無回應彭博嘅查詢。

可以預期,如果呢隻ETF多人用嘅話,ARKK會比而家更波動。睇番Tuttle,佢哋都有唔少得意嘅ETF,例如追蹤通過SPAC(特殊目的合併公司)上市的ETF(美:DSPC)同佢嘅反向ETF(美:SOGU),捕捉市場害怕錯失買入心理的ETF(美:FOMO),仲有幫助對沖低發生機率嘅長尾風險ETF(FATT)。

大師
Trash holder:咖啡活
ARKK已經等於一籃子無盈利能力嘅科技股
睇黎🤔🤔🤔
我要收割臭G
可以用呢隻野對沖tqqq
應該幾有趣
SPEC
劏呢隻牛市股神 祭旗
呀木之反擊
實升
Ok gun
arkk 好垃圾
契媽可以搞隻反向sark嘅ssark比自己啲支持者買
傻喇 arkk 去到牛市中後段又會升上去,到時你間喇幫手做燃料,正
串過馬撚
ARK Fund (Short Squeeze)
升又賺跌有賺
以後叫臭雞定契媽好?
both
串過碼頭咕哩
發達機會
有無反向連燈etf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞