CCTVB記者頭先問岩岩輸波嘅張雁宜:你嘅運動員生涯係咪完左, 張雁宜即時喊

814 回覆
458 Like 597 Dislike
呢個問題都有 d 無謂,正常都會答努力,唔放棄之類
通常都係問 open question 問下佢點樣再備戰,跟住有咩練習計劃,假定左佢會努力先?
TVB 派 d 人過去根本當娛樂報導咁做
唔識問、鳩問、亂問、晒時間、傷害受訪對象
痴撚線
問題係呢問題好common。
但總有人憑一張冇字幕嘅圖就覺得人地係唔識問、鳩問、亂問、晒時間、傷害受訪對象
呢句可以話陳約臨
呢個係柒 不過今日呢單就係比人看圖作文 扭曲問題
佢留得喺到就問㗎啦
條問題講到「運動生捱已完」係嚴重咗好多,但記者訪問技巧都有待改善,可以留意返對方狀態去問問題,大家都舒服。
扭曲係一個問題
個記者自己本身可以唔搞到咁尷尬
醒水啲 用詞好啲 開放式問題
依家乜都冇人問到啦
DaDa Lo(原Facebook post主)就係要make noise先扭曲到唔同意思 但總有人On9得張圖冇字幕就信係「運動生涯係咪已完」

如果原片直出 根本唔會有noise 原Facebook post主仲會比人屌On9

不如諗深一層 呢個DaDa Lo扭曲事實其實有咩目的 係咪想為假新聞法鋪路啦

原圖
DaDa Lo
本身條問題根本中性到不得了, 多人炒車又繼續死撐姐, 唔係點贏
一直都有假新聞嘅出現,都唔係而家先有,但你有深層思考都唔係壞事。
條問題係冇問題嘅
處理得可以好啲啫
同一條問題,問落唔同人身上,都有唔同效果
做記者要彈性啲,同埋識睇現場氣氛
處理得好唔好又係另一件事啦, 但根本唔同嚴重性
就算係tvb點柒都唔夠 撞夠炒車果班柒
我都冇阻你屌人炒車
佢唔係問呢個比賽對你生涯好重要?
同一條問題唔係TVB問就唔會有問題
明白嘅,因為訪問被扭曲,大家都放大咗件事。但睇訪問見到記者咁唔識做,都會有啲微言只不過唔會放到咁大,令人咁嬲。
所以原罪TVB

如果其他人問 就會變成佢都係想知多d姐
有D盲撐既又係好核突, 話咩因為mirror 令班運動員正面左有影響拎牌
任何政見嘅人都會有「偏見盲點」,又唔好講到原罪得TVB。任何人都有機會做罪人,係差在幾時,同埋對方嗰刻點睇你
時事台班黃絲智慧其實同savehk班藍絲相差無幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞