政府已經封鎖晒疫苗副作用消息

1001 回覆
2446 Like 95 Dislike
既然個病毒不斷變種,打齊針又會中
疫苗技術又未成熟,附作用又係一個未知數
打齊針又冇得去旅行
我點解要打?
push
屌 打完第一針 心口間唔中都痛我係咪就黎重刷啦
無事
慘在一日都唔夠呢
人地醫護點樣病住/手痛返工
係好多人公司催佢哋打針 唔打針就要14日交檢測結果 啲人唔想煩就去打
成個趨勢喺度講緊要打完針先出得境
唔想煩
重點就係呢到
中左心肌炎
個醫生話同疫苗無關

仲信香港啲醫生都戇鳩
果陣唔係要走都唔撚打
加油Ching
等於過幾日死亡,係計與接種疫苗冇直接關係,一定要在打完針半個鐘內,坐喺度死咗至計數,一踏出接種中心門口死咗都唔計,呢個就係港共政府班專家標準。

至於副作用喺佢哋眼中,不作一提
班疫苗𨶙話:如果咁多暈低咗嘅事發生,網上實大把相片瘋傳。
接種中心寫明唔可以攝影,點影呀
回頭是岸,可一不可再
夠理性
我都係噉話
唔打針唔去旅行,可以保住身體健康
咁醫院個邊呢
多出事既實有醫護爆料
根本副作用只要唔係死人就唔會理
心口痛,氣喘最多做完驗血,x光
無心臟病同肺病就比藥你走
唔代表你d症狀會解決到
所以打唔打針無野好嘈
透明晒d消息再討論
今增7宗新冠輸入個案 患者均曾接種新冠疫苗

新冠疫情持續,衞生署衞生防護中心公布,本港今日(7日)新增7宗病例,均屬輸入個案,本地則維持零確診。7名患者分別自美國、坦桑尼亞、奧地利、西班牙及法國入境,均曾接種新冠疫苗,其中3宗涉及L452R變異病毒株。截至現時,本港累計12,012宗確診。另有少於5宗初步確診個案。

7宗病例中,包括昨日初步確診的32歲美國抵港男,他8月5日乘QR818航班抵港,於機場檢測時確診,被驗出帶有L452R變異病毒株,不帶有N501Y及E484K變異病毒株。他4月7日及28日在港接種兩劑由德國及內地合作研發的復必泰疫苗,並於7月19日驗出抗體。由於患者潛伏期間曾在香港居住,其住所上環海景大廈昨夜被圍封,全幢居民須檢測。

另有兩宗確診個案被驗出帶有L452R變異病毒株,但同樣無病徵。一宗是從坦桑尼亞返港的27歲女子,她6月24日於南非接種一劑由美國研發的強生疫苗,7月27日乘CX746航班抵港,入住赤鱲角富豪機場酒店,7日後確診新冠肺炎。另一宗個案為奧地利返港的22歲男子,他5月31日及6月21日在香港接種復必泰疫苗,8月5日乘QR818航班返港。

餘下4宗病例都不帶N501Y及E484K變異病毒株,目前尚待L452R變異病毒株測試結果,包括一名8月3日乘CX881航班,從美國抵港的69歲男子,他抵港後入住赤鱲角富豪機場酒店,翌日發病,第3日確診,他3月14日及4月11日在香港接種兩劑由內地研發的科興疫苗。另一宗是8月3日乘QR818航班,從西班牙抵港的24歲男子,他並無出現病徵,抵港後入住何文田九龍維景酒店,第3天確診,他4月19日及5月12日在港接種兩劑復必泰疫苗。

此外,一名8月3日乘搭CX521航班,從美國抵港的58歲男子,他抵港後入住黃竹坑奧華酒店‧南岸,8月6日發病,同一日確診。他4月7日及28日在港接種兩劑復必泰疫苗,6月23日在港驗出抗體。而8月3日乘TK083航班,從法國抵港的35歲男子,他抵港後入住銅鑼灣頤庭酒店,8月5日出現病徵,翌日確診,他4月12日及5月3日在港接種兩劑復必泰疫苗。
衞生防護中心續指,上述確診個案不涉及機組人員、船員及外傭,而本日確診個案少於5宗。中心又提醒,太古城金殿台唐宮閣、紅磡海濱南岸第6座、西營盤瑧璈居民須於明日接受檢測。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210807/mobile/bkn-20210807125606230-0807_00822_001.html
呢啲係將流感吹奏肺炎故意宣傳恐懼

不過從來唔會宣傳幾多人出院冇事
圖又冇乜7都冇 得一堆網上文字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞