點解26個英文字母要有先後次序?

21 回覆
5 Like 8 Dislike
其實英文就係一種智障用嘅語言 得26個字母都要排好曬等人唱歌仔易記啲 又唔見深咁多嘅中文嘅部首有分先後次序 可能中文太多字啦,不過咁多字大家都學得識中文,可見英文唔排序唔係問題

問題係分嚟有咩作用,對文法,串字乜都好,26個字母嘅先後有咩作用? 點解A要係第一個?

唯一諗到個排序嘅用途係用黎查字典,但係點解查字典要死記26個字母冇關嘅排列?用筆畫或讀音黎排唔得?

Sorry for 1999
問下倉頡點解只係造26個字

因係跟英文keyboard,所以要問英文先
英文點用筆畫排?
讀音個排法咪即係26個字母既排序囉。

總結:樓主係智障

正常寫法大階A三畫咁
Abcdefg係跟讀音排?
個keybroad都唔係順序架
點解覺得有先後
點解覺得有先後

keyboard個次序係整嚟就打字機
點解覺得有先後

keyboard個次序係整嚟就打字機

真心
原本冇先後 只係大家都讀慣咗呢個pattern
岩呀,要平權
以後應該會出現好多字母平權組織

好似好有道理
(但係受過高等教育嘅人
根本唔會有呢種思維講得出呢啲on9嘢
其實英文就係一種智障用嘅語言 得26個字母都要排好曬等人唱歌仔易記啲 又唔見深咁多嘅中文嘅部首有分先後次序 可能中文太多字啦,不過咁多字大家都學得識中文,可見英文唔排序唔係問題

問題係分嚟有咩作用,對文法,串字乜都好,26個字母嘅先後有咩作用? 點解A要係第一個?

唯一諗到個排序嘅用途係用黎查字典,但係點解查字典要死記26個字母冇關嘅排列?用筆畫或讀音黎排唔得?

英文就係一種智障用嘅語言
好似好有道理
(但係受過高等教育嘅人
根本唔會有呢種思維講得出呢啲on9嘢

因為大部份高等教育都係用英文,洗左腦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞