容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾參 )

887 回覆
199 Like 12 Dislike
丹巴D 胃酸已經去到不能再酸既LV
過期咁耐都冇事
留名
丹巴D 胃酸已經去到不能再酸既LV
過期咁耐都冇事

冇野既由牛奶變酸奶姐
咪撚再推啦
知你踩單車好威威啦
仆街

你可以唔入嚟
巴黎了
最後一個POST都要留下名
咪撚再推啦
知你踩單車好威威啦
仆街

走啦,冚家產

佢推post啫
咪撚再推啦
知你踩單車好威威啦
仆街

你可以唔入嚟

連登都幾多傻人發現案

早上嘅巴黎並唔繁忙,可能因為我住嘅係市中心嘅旅遊區,而唔係商業地段,加上啲名店冇咁早開,嚟巴黎shopping嗰班人梗係冇咁快出沒。

一早出去,為嘅當然係嚮往已久嘅羅浮宮,預備花全日喺度同蒙羅麗莎玩我隻小雞雞。我諗到其他人當然亦諗到,一行近羅浮宮,人流明顯多咗,一車車旅行團畀人送入去,我戒咗食遊客,大家都唔好再食遊客了……

通往羅浮宮廣場

羅浮宮,Musee du Louvre,十八世紀末之前係皇宮,法國大革命後正式改成博物館,直至今日,佢仍然係歐洲,甚至係全世界首屈一指嘅博物館。除咗鎮館之寶《蒙羅麗莎的微笑》(雖然唔知係咪真品),古希臘嘅《斷臂維納斯》同其他古埃及嘅展品都具有極大嘅觀賞價值。

進入貝聿銘設計嘅玻璃金字塔入口,落一層就係羅浮宮嘅大堂,買飛、入場同存放背囊等等都喺呢度做。可能曾經出現失竊事件,又可能因為近代恐襲嚴重,羅浮宮嘅保安係我見過歐洲最嚴密嘅。

博物館外廣場

忍者龜都要留倩影

朝早未使點排隊住

從地底望返出去

原來都好多人

不得不承認強國人嘅消費能力喺各國旅遊業已經構成十分強大嘅影響力,就連法國人呢個自大又睇唔起人嘅「高貴」民族,都要向利益低頭,喺羅浮宮每個當眼處都要掛上簡體字標示。係,佢都有其他文,但老實講,一有簡體字,成件事真係會有浸柒味出咗嚟,個場幾grand都係咁話。

死慳死抵,就係要留嚟使呢啲錢
羅浮宮真係好大好大,大到點形容呢?嗯……係喇!係會行到你個人感到沮喪。呢度實在太大,就算你走馬看花咁行,都要花上一整日嘅時間,咁你想像吓,如果你好focus呢?好似我咁,真係好認真咁睇每一件展品,偶爾skip咗啲我完全冇興趣嘅,所花嘅時間又係幾多?仲有一樣嘢,就係你長時間咁聚精會神,個人實在會攰,攰過我一日踩二百公里!

當你真係想認真睇,而你又得一日時間,又點可以唔沮喪?所以喺度奉勸大家一句,如果有機會去羅浮宮,唔好逼自己一日行晒,盡可能兩日、三日,甚至更多。

順帶一提,去到後期我已經係咁skip,到最後都係頂唔順冇行晒就走。

最慘嘅係,呢度所有展品嘅description都只有法文

http://i1318.photobucket.com/albums/t655/danielwanderingtheworld/Europe%202/567-IMG_1501_zpsh372dzy4.jpg
Bam

http://i1318.photobucket.com/albums/t655/danielwanderingtheworld/Europe%202/569-IMG_1510_zpsvo3fqkpl.jpg
「有冇搞錯呀?咁都唔吹!」

阿彌陀佛

勝利女神

我初初只係鳩揀咗個Denon館行,呢度有好多古希臘雕塑同伊斯蘭文物睇,後來睇到個人有啲沮喪,我就成日想快啲搵到《蒙羅麗莎》嚟睇,打吓卡都好。終於行到去一層係勁多歐洲油畫,行過一個展覽廳,嘩屌你老尾咁多人圍住嘅?晨早已經聽聞過《蒙羅麗莎》周圍係長期佈滿遊客,一見到呢個排場,我就知自己嚟到喇。

人多到一個位係周邊其他油畫係冇人睇

喺宮中絕大部分嘅展品都可以近距離欣賞,唯獨係《蒙羅麗莎的微笑》,長期有食蕉棟咗條戲院排隊買飛繩喺三米外隔住啲入場人士,個個都只係可以遠觀,近視深啲我都怕同唔到呢位貴婦深情對望。

而且,要同佢影相都唔係話咁易,首先你要攝入人群,等前排堆撚樣影完,你先有空檔走埋去影。影幅畫都還好,如果你想打卡自拍,都真係要就晒角度先會影唔到其他人,呢個機會率比起達文西真係發明「攞你命三千」仲要低少少。

嫌遠?

Zoom近啲囉笨

嘩,淨係打字咋,嗰種攰同沮喪都即刻返返嚟……
如果我去,我可能會focus係最出名果d就算
當年我有時間,所以分咗兩日去睇
有啲地方一個人都無
遇到個英國伯伯傾咗幾句,佢都係話too much
Mona Lisa後面張Wedding of Cana 先係正野
如果我去,我可能會focus係最出名果d就算

正常人都係
有啲地方一個人都無

分兩日其實都趕
Mona Lisa後面張Wedding of Cana 先係正野

唔識
入場費10歐羅咁平
有啲地方一個人都無

分兩日其實都趕

兩日都唔會睇得晒
但睇晒自己有興趣嘅,再加少少驚喜
第一日有去租個nds導航
但發現真係無咁好心機去聽/睇
第二日都廢事租
有啲地方一個人都無

分兩日其實都趕

兩日都唔會睇得晒
但睇晒自己有興趣嘅,再加少少驚喜
第一日有去租個nds導航
但發現真係無咁好心機去聽/睇
第二日都廢事租

窮撚冇租,以為唔會全部都係得法文,睇到咁上下就費事返轉頭租了
睇新聞見到兩個中國人喺俾路支省被IS殺咗
個時巴基斯坦軍人咁緊張丹巴你原來真喺唔喺講笑
睇新聞見到兩個中國人喺俾路支省被IS殺咗
個時巴基斯坦軍人咁緊張丹巴你原來真喺唔喺講笑

要中嘅話有人保護都會中
今天暫停
我早幾年去好好彩
咁啱冇咩人,輕鬆同蒙羅麗莎自拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞