容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾參 )

887 回覆
199 Like 12 Dislike
眾壽

最後一個鐘金已課
最後一個鐘金已課

各位柒頭皮,講聲唔好意思先
呢排忙住搞封面同內文設計,依家仲搞緊最後校對
冇乜時間出文,衷心抱歉
過兩日應該就開始印刷,到時就會返嚟
其實你個旅程係幾時到幾時
2014年開始到而家?
定己已經完左 而家只係繼續出
其實睇fb page定blog定高登 唔想等書住

blog好似詳細版咁

今日咁岩到左丹尼爾書松住個間客棧
係下面加d咩好
冇乜時間出文,衷心抱歉

希望你出書之前可以響連登完故

blog好似詳細版咁

Blog係日記
但暫時淨係up到巴基斯坦

今日咁岩到左丹尼爾書松住個間客棧
係下面加d咩好

呢間房好撚正,貴丁屎咁多但係靚勁多
冇乜時間出文,衷心抱歉

希望你出書之前可以響連登完故

得嘅
遲左買唔到
係咪得返書展有得買?
遲左買唔到
係咪得返書展有得買?

係呀
到時支持吓我

旁邊就係牧場,啲路可以靚得去邊?

轉出馬路之後,我周鳩圍問當地人,點樣去London係最好。初頭佢哋都係叫我搭火車,因為去London嘅腳程都唔短,當時差唔多中午仲有成一百公里。後來講多兩句,佢哋都係叫我踩上A20公路。

喺英國,A字頭公路係最闊最繁忙,B、C同D就依次落行車較少,M就係高速公路Motorway,單車就一定上唔到嘅。

BTW依家問路唔使靠身體語言嘅感覺真正好極!

駁緊上A路,冇記錯呢啲係B路嚟

一轉上A20,果然交通繁忙咗好多,太耐冇踩過啲咁多車嘅路,老老豆豆,係有啲怯。而英國同一般歐洲國家一樣,城鎮同城鎮中間都有一定距離,要補給都唔係咁易,加上當時根本冇英鎊喺手,都係靠住之前買落嘅乾糧同水頂檔,好彩天氣好涼,唔需要點飲水。

雖然往London嘅路途都係荒蕪,但不斷有車經過,個膀胱儲水儲到就嚟爆呀,我都搵唔到地方屙。你知啦,初嚟埗到,唔知英國人咩脾性,我驚我喺路邊草叢度屙,啲司機會開窗屌鳩我。

喺對面問完路

試過經過啲油站,理所當然地我走入去問佢哋借廁所,點知佢哋個個都話冇廁所或者唔借得,當時我仲嬲嬲哋,心入面暗屌佢哋平時屙尿屙落自己個口度。後來喺英國留耐咗先知,原來當地法律係如果你間舖冇買到相關保險,有啲唔關事嘅人喺廁所跣親,你肯撚定要賠到仆街嘅,所以先冇人敢借廁所。

踩到真係忍唔住,我都唯有喺草叢度屙了……

路上一個小鎮

英國貨幣係pound大家都知,但其實我係去到當地,先知原來嗰度距離嘅單位係mile(里),一直仲以為香港用kilometre都一定因為英國都係用kilometre。作為一個不學無術嘅香港人,當然我係一啲都唔清楚1 mile係等於幾km,而英國人事實又係對距離冇咁sense,問親佢哋距離London仲有幾遠,佢哋嘅答案都相差好遠。

又係呢種好似保加利亞嘅五時花六時變距離……

大佬,趕住去Tony屋企打邊爐呀。
之前你失蹤左就冇追
係舊登都有推過
之前你失蹤左就冇追
係舊登都有推過

冇失蹤過,一直陪伴你左右
留名
之前果d死曬圖
留名
之前果d死曬圖

Photobucket要收錢先畀link去第三方
好想跟住絲打足跡踩日本
留名
之前果d死曬圖

好想跟住絲打足跡踩日本

屌 我小巫見大巫啦
留名
之前果d死曬圖

好想跟住絲打足跡踩日本

屌 我小巫見大巫啦

唔好咁講,真心覺得厲害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞