Cuscs health care 定 Oulipace health care好

27 回覆
1 Like 4 Dislike
小弟真係會好認真 希望上返大學
求各位Ching比啲意見
希望咩方面都想了解下
不論係一啲攞分技巧定係咩
我真係好想做註冊護士
唔該!多謝!
兩間都係屎
點解唔去SPACE或者HKCC
Space in唔入 hkcc 滿晒位
得返呢兩個選擇
係冇得選擇嘅情況下 揀邊個會好啲
同埋我想問下cuscs health care 嘅gpa計分係拉curve同人鬥高分定係齋睇你個人成績好唔好而計分
我唔係好清楚佢嘅升學途徑 唔係唔一定要升返中大嘅rn咩?
因為我有friend係ust 讀 佢哋GPA嘅計分方法係拉curve同人鬥 而嗰度一直都有一堆學霸霸住高分嘅嗰啲位 所以佢好難攞到再高啲嘅GPA
我意思係我讀 health care 但係我可以升返唔同大學 例如浸大 Ou咁,唔一定讀返中大嘅rn 因為我上網都搵唔到佢哋讀呢科可以升返邊間唔同嘅大學 我都唔係好清楚
我啱啱搵到啦 thanks 不如咁講啦 其實我而家其實係有三個選擇 cuscs health care,oulipace health care,ou diploma of nursing studies,頭兩個呢努力啲就有可能會升返上大學攞到個學士學位 ,但係ou diploma of nursing studies 讀兩年就會有個en牌 努力啲仲可以行接上去讀埋rn ,但係剩係得個牌 係冇任何學士學位嘅資格 將來剩係可以做護士
其實我而家最擔心嘅就係讀完兩年en 就算再有機會讀返R N 都係得一個護士牌 將來都淨係可以行護士呢條路 冇其他路可以行
咪傻啦rn讀degree
我fd前幾年3大bnurs 1st hon出嚟
我問佢出嚟做野點
佢第一句話rn讀5年係哂時間

當你中學畢業讀到bnurs 你就on99 讀5年學埋晒d唔等洗既野
同你同年中學畢業果班人讀hd nursing school 讀3年就出身

當你畢業果陣以為讀u好撚勁 但其實讀3年果班已經係你既senior 高你幾千蚊人工 排隊進修又快過你

你仲要讀多2年health studies 搏入u
我真係恭喜你
你嘅建議係讀兩年en先再駁返上rn?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞