其實點解大陸人唔出下聲?

367 回覆
553 Like 26 Dislike
今次應該唔係勞改咁簡單
太嚴重
就地正法滅聲都唔出奇

大家要諗清楚
鄭州個表面風光十足香港
啲人生活水準都高好多
所以咁大件事冇可能冇人出聲
但中共要你死
一夜間軍管個城再殺晒反抗嘅人都唔係冇可能

所以點解仲有咁多人覺得香港仲好安全?
出聲即係為國家添煩添亂,唔好中咗外國勢力嘅圈套
香港的確喺某啲政治議題上衰過大陸,因為大把港奸走狗為左表忠,極力打壓反對勢力將佢哋趕盡殺絕,對付「自己人」越狠,就越可以取得中央信任 為嘅就係可以升多一兩級,加多少少人工
香港夠日日暴政都無人出聲啦
Facebook
Fuckbook
災情唔夠quota啦 直接消失咪算
唔好話佢地
就算發生喺香港
高官死兜
咁又可以點
講咗幾多次831日冇死人呀屌你老母
Hello, How are you? I am under the water, please help me, wuuuuuuuuuuuuuu
人多呀嘛。14億死左3千萬人都係14億人。
香港都比人打到咁,大陸出聲,一架坦克射爆你
只會播成功救咗幾多人
最好笑係啲藍人
佢哋形容黃絲黑暴嗰時都成日講「嗰8個字」
香港好好咩?
我地咪又係乜都做唔到
十年後咪一體化囉
香港一樣啫
你出聲咪拉你
今日香港已經係咁
韭菜走得去邊,佢哋冇得選擇
呢度都一樣,除非移民 否則無得選擇....
黑狗頭:全港3萬黑狗 一定追住你唔放.....
無可奈何,在生嘅人出聲 一係顛覆政權坐監,一係法外處決 喺看守所被打死, 連坐法 一家被免職 或威脅,黎一個剁一個
因為死嘅係其他人 甚至其他人嘅屋企人
咁唔出聲就未必有事 出聲下一個就到自己

再加上依家大陸物慾橫流
心靈雖然好空虛 仲俾有錢佬剝削勞力
但係物質多咗
而且社會亦不停製造各種「網紅潮流」
你見到大陸人真係好似羊群咁 一流行就真係衝晒去仿效 小紅書同以前嗰本一樣 啲人當聖經咁睇 就怕遲人一步
有呢啲要追潮流嘅目標 例如買到網紅手搖茶 或者咩A4腰BM女孩身材
完成後就會有成功感而繼續去為更多無意義嘅潮流目標打拼
漸漸就唔會思考社會同自己嘅意義

有咗物質覺得自己擁有好多
就唔再好似古代啲人咁無嘢可以輸
咁咪繼續忍

其實就係1984同美麗新世界嘅合體
同時控制人嘅恐懼同慾望

最後 大陸人從學生時代已經習慣無乜私人時間
去到出社會做嘢一直俾人勞役 工時又長
從開都無靜落嚟諗嘢 或者認真睇吓唔係政府spoonfeed俾佢哋嘅資訊
咁咪唔會出聲
到發生喺佢哋身上佢哋大部份人只會話我不想活了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞