是咁的,果靈已經俾國家機器搞緊

583 回覆
2888 Like 12 Dislike
話說之前我地開左個Post 「是咁的,200萬篇蘋果終於可以睇得返」
https://lih.kg/2626696

經過一日的沉澱之後終於有海外勢力關注形勢
講白啲就係已經有網軍DDoS我地

同時,我地仲上埋港人港地。
https://www.speakout.hk/%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E9%BB%9E%E6%92%AD/74006/-%E7%9F%AD%E7%89%87-%E7%84%A6%E9%BB%9E%E2%80%A7%E8%B8%A2%E7%88%86-%E7%B6%B2%E7%AB%99%E7%96%91%E5%B0%87-%E8%98%8B%E6%9E%9C-%E5%80%9F%E5%B1%8D%E9%82%84%E9%AD%82-%E6%B3%95%E5%BE%8B%E5%AD%B8%E8%80%85%E6%96%A5%E6%88%96%E9%81%95%E5%9C%8B%E5%AE%89%E6%B3%95-#selected

傅健慈認為有關平台令人覺得是借屍還魂,「相信他們一定同《蘋果日報》或者壹傳媒有關係,一個普通市民如何掌握這些《蘋果日報》的文章,好明顯壹傳媒現在已經停了牌,《蘋果日報》已經壽終正寢,現在還剩下以前的員工,那些人仍死心不息對抗中央、特區政府!」

雖然《果靈聞庫》團隊聲稱會保持匿名,亦不會接受任何捐款,但將《蘋果日報》昔日報道公開會否造成麻煩,甚至惹官非呢?傅健慈認為《蘋果日報》文章的內容大多數涉及反中亂港、煽動鼓吹港獨、顏色革命,

挑起市民仇中、仇警、憎恨特區政府及司法機構。這個《果靈聞庫》的負責人、管理員、員工及有關網上服務商可能會觸犯《港區國安法》。

受到土共同五毛嘅支持,我地深表榮幸,亦都證明我哋方向正確。

係依到,想解答一的比較多人問既問題:

有無搜尋功能?
其實一早有計劃做全文搜尋功能。如果用自己server去做全文搜尋,容易成為攻擊目標同埋所費不菲。我地既目標係借力打力,等Google幫我地Index。但可借Google唔爭氣,進度好慢。

大家可以去 https://collection.news/search 睇下進度

我係programmer想幫手,仲要人嗎?
基於風險管理因素我哋暫時係可見嘅將來都唔會招募programmer加入我哋嘅團隊。 但所有source code 已經放喺GitHub,有興趣嘅朋友可以自行Fork and PR。

我想課金!你哋係咪靠點擊率搵錢?
我哋非牟利,Project亦完全open source無落任何廣告,亦唔需要課金。 伺服器支出由我們團隊自行解決。

Server安全嗎?係咪海外?
詳細技術架構我唔喺呢度多講,有興趣嘅朋友可自行去GitHub研究。 Opensource嘅其中一個目的係我哋如果之後不幸收皮,都有人可以接力做落去。黎緊將會有計劃將全部數據公開,敬請留意。

而加我地有2,230,271篇文章和超過2,400,000張圖片並且持續Upload中,所以有的死圖之後會慢慢補返。

你地可唔可以backup埋XXX?
本質上我哋係計劃之後會增加除蘋果以外其他唔同嘅備份內容,但團隊要權衡應唔應該做,有無時間,等等因素。放心,我地係唔會停步既。

可唔可以Hide一Hide的作者名?
大家既意見我地收到,原文的作者email已經着手移除,主要嘅問題係個名係內文的一部分pick走有難度,內文已經安排咗喺日程當中,俾啲時間我哋。

人地蘋果都收埋晒的文,你地仲放出黎係咪想害死佢地?
講過好多次國安搵證據依個point唔成立,人地一早backup左。我哋同蘋果冇關係,所有版權歸壹傳媒所有,如果壹傳媒有官方人士聯絡我哋想take down 我地都會配合。注意,係壹傳媒有官方人士。唔係是但寫過一篇文就話自己係記者嘅人話想take down就take down。除左壹傳媒集團本身,我諗冇人可以代表佢哋講嘢。

最後,我地其實都將網站啲code opensource左,識IT既朋友可以睇下。相信都解答到你地唔少問題
https://github.com/appledailybackup/collection-news

FAQ内容之後會同步到 https://collection.news/about-us

光復香港,時代革命
《果靈·聞庫》 團隊上
推,多謝
推呀 加油呀
再推
樓主同團隊請受小弟一拜

TUI
再推
PUSH
推一推
CLS公司!咁撚勁嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞