原來Windows個開始鍵用咗費茲法則

16 回覆
11 Like 4 Dislike

心理學家費茲曾針對這問題做過一系列實驗,他發現物體大小、距離、形狀都會影響人的反應,根據這些現象,費茲1954年提出著名的人機互動模型──費茲法則。

費茲法則可用數學公式 Time = a + b log2 (D/W+1) 表示,最重要的影響參數就是目標距離(D)和目標大小(W)。

費茲法則其實貫穿日常生活,網購時「購買」圖示總是特別大,並靠近滑鼠常停留的中間區域,就是為了讓你更容易點它。而煩人的廣告「╳」總是特別小,是反向利用費茲法則,讓你花長時間注意廣告內容(並不小心點到)。

由於滑鼠滑到螢幕的邊緣就會停住,這時候螢幕邊緣相當於「無限選中區」。

用戶可很快點擊這區域,所以邊緣很適合放一些常用選單,如macOS頂部功能表、底部Dock欄等設計。

當兩個邊緣相交時,「魔力」就產生了:螢幕角落是離中心最遠的點,但滑鼠會因轉角停住,W相當於無限大,需要的反應時間幾乎為零,用戶不需思考就能觸及,因此四個角落稱為「魔法畫素」。在四個角落放置Windows「開始」按鈕、快捷鍵、macOS通知中心等用戶常用到的功能,就是這些「魔法畫素」最好的歸宿。

費茲法則還應用在許多意想不到的地方,如iPhone從滑動底部解鎖、側邊返回,這時候整條邊緣都是「選中區」,這比點虛擬按鍵快多了。剎車等緊急裝置的設計就比常規裝置更大,也是基於費茲法則,為了更符合人類直覺,盡可能縮短緊急狀態下的反應時間,這幾乎成了人機互動設計的定律。
回到Windows 11,「開始」按鈕居中即是放棄祖傳的「魔法畫素」,猛拉左下角的動作變成需稍加思考瞄準,並隨著打開程式增多,「開始」按鈕也會移動,複雜化的點擊與費茲法則幾乎相悖。

換句話說,微軟這番操作挺反人類的。

為什麼Windows 11的「開始」按鈕要居中?

可以入去睇埋點解
https://technews.tw/2021/07/16/windows-11-start/
頭先一睇我唔係好明點解W係無限大,後來終於明,佢話個滑鼠拉到去角落停咗,如果睇佢個gif圖,個W拉到好長好長,等於個滑鼠求其fing到個區域,就算不斷移動都係喺嗰個區域,好似停咗喺入面咁,因為不斷拉個滑鼠就算點拉都好都已經停喺嗰個區域度唔郁
點點點好,乜乜乜方便,呢噱頭野算鳩數啦
iPadOS設計果時,直接用埋磁力設計
你trackpad接近每一個制果時直接吸埋過去
有啲真係好細,同埋有時會半透明或者上咗保護色咁,搵唔到喺邊,要睇一輪先睇到,咁個反應時間已經長咗好多
好似咩無線叉電咁
我諗你講梗個Cursor,但應該唔關係。呢個法則係講佈局

整咗幅圖解釋一下,其實佢意思係滑鼠拉到左下角停咗等同個區域向左下角無限伸延出去可以不斷拉(依舊係嗰個區域,唔會拉拉吓走咗出去其他位),其實點拉都係喺嗰個區域入面唔會變
簡單嘅講即係唔洗瞄準 可以非常之輕易就擊中目標
咁thinkpad個粒紅”的”又係咩玩法
睇到有報導話
宜家mon大
去左下角會太遠
而家佢放喺中間,有分析話而家好多係平板touch mon,觸控嘅話呢個法則用唔著;因為你用隻手篤埋去邊個位都一樣
係等你由Keyboard轉Pointer時,對手唔駛離開Keyboard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞