孔子後人寫俾日本人睇:小心中国人!數盡中国人缺點、劣根性

138 回覆
330 Like 6 Dislike
311大地震,排隊守秩序拎物資
唔會喺電車開大speaker睇片、講電話
尤其d女成日唔唸書,冇錢就出黎援交,比金主爸爸內射有左就走去墮胎,毫無責任感
守佢老母秩序,日本d後生仔成日打尖,仲拉埋一群人,d阿伯又為老不尊
同佢地講事實無用

同中國人心態一樣
中國最強大,外國唔抵得就搞事一樣

用各種方法轉移視線去掩飾
最常見就係屌返人

根本就係中共果套一言堂
一有唔同意見就係錯
始終古代日本都比中國影響太深
睇返依家日本嘅脫亞入歐都係一個笑話嚟
其實骨子裡面仲係儒家個種奴化思想

其實唔少日本後生都無晒武士道精神,自己搞出屎都要逃避責任,唔肯負責執返自己啲屎,得好少人會自行負責返,同日本人做過嘢/交手過就會明
香港都叫好彩有得接受重視思考嘅歐陸式教育
所以點解反抗上香港會比日本多
呢樣係真
同過日本人交手表示好多日本後生都中晒呢幾項
d人淨系去旅下遊,見到服務員咁有禮貌就覺得日本人質素高,有冇諗過其實係日本西客多,稍有不慎隨時比人屌到開花
不過日本嘅封建制度(而唔係好似中國噉定期全國大戰導致好多資源失傳)令佢哋嘅技術同財富累積到,而且明治維新賭贏咗
其實去日本都希望啲服務員可以casual啲,我真係唔care人哋講唔講歡迎光臨同用唔用敬語(不過日本人care)

日本人排隊守秩序,呢地一定係中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞