俄羅斯公佈最新第五代戰機 ‘checkmate’ 抗衡美國F-35

211 回覆
48 Like 7 Dislike
量產先講啦
個報價2500至3000萬美元好大可能係得個機殼,配入門版RD33,換TVC引擎,裝雷達、電戰,通通要另外加錢,隨時最少要機殼嘅三四倍價錢。
比乞衣用姐
又唔係自己用
太短腳
比北歐自保用ok
其他國家主力用唔夠用

阿爾及利亞同俄佬買蘇57,計晒所有濕碎嘅洗費,平均就1.25億一架
以蘇57喺維基寫4500萬美金一架嘅成本計,真係要預多3倍錢

不過阿爾及利亞買Su57係因為美帝會幫摩洛哥upgrade晒手上嘅F16做 F16V,遲吓應該可以見到佢地喺空中對峙
要買Su57對付F16V,即係阿爾及利亞對手頭批Su30都無信心。
SU-30MKA已經同SU-30MKI接近一樣,支那嘅SU-30MKK對F16V應該真係唔夠揪
F16V嘅雷達係AESA,Su30、Su35都係PESA,隱身又無比F16進步,最大問題係俄羅斯嘅機好少有得升級,唔似F16有原廠升級套件,俄國貨嘅規格係出廠時定型,落後咗多數要買新機代替。
美軍海軍d航母艘艘都有彈射,根本唔而要B
比海軍陸戰隊用嚟替換AV-8B
其中一個重要原因係海軍陸戰隊嘅任務性質多數係敵方佔領咗嘅地方,就算成功登陸都唔使指望敵方會留返啲機場俾美軍用,跑道埋地雷就有排都無得用。
陸戰隊如果要繼續推進內陸,F35B、AV8B就方便轉移陸上,係臨時機場升降。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞