俄羅斯公佈最新第五代戰機 ‘checkmate’ 抗衡美國F-35

211 回覆
48 Like 7 Dislike
仲第五代? 美國佬已經玩緊第六代

美國空軍日前突然透露,正在研發第六代戰機,以取代F-22猛禽戰機,由於並未公開太多的細節,只暗示至少有一架原型機已在進行試飛,因而引起外界的好奇。
https://opinion.udn.com/opinion/story/120873/5540677
B型係最核心個設計黎

F35嘅JSF project來自USMC嘅CALF(取代av8b)
蘇聯解體後 海軍嘅NATF(海軍版F22) ATA(A12) 比國防部閹哂
跟住又合拼左海空兩軍嘅需求搞A/F-X同MRF(取代F/A18同F16)
然後國防部見USMC嘅CALF進度唔錯又拉埋黎搞 三軍需求合拼哂做JSF
跟住就係變左F35
冇F-35B USMC分分鐘冇機用
冇咗B型咪一樣會超資延期
f35好似可以指揮無人機
俄佬機係亞非拉 市場唔細

美國野太貴
A/F-X係本來取代F-14同A-6既高端機
其實s47係最型,可惜爛尾
咁多掛點,點做到隱形?
我係俄羅斯戰機呀Hi
呢部係高速戰鬥轟炸機,唔可以用戰鬥機標準去睇
以前就係,而家SR72 2030先試飛d風已經放晒出黎
今次好似只係公佈左機身設計、航程、作戰半徑、可搭載武器呢d一般資料
邊度睇到電子設備系統既資料
唔該晒,不過唔明點解delta wing 上唔到艦。Rafale-m都上到啦
我係中國人啊屌
平有F-16 / 米格 ,要功能勁啲有法國貨,做乜要買你大陸貨。
中間落墨美帝太貴、俄佬唔買得、咁買歐洲機算數
巴打行得太前

明年呢隻機應該會賣俾中國用
x32去到後期先發現上艦升力唔夠,要加翼面積
但係加面積之餘佢對翼厚到折唔到,導致上艦會浪費空間
搞到要改返傳統佈局,改下改下就比x35嗰邊反cup
俄恅俾你抄左幾次 唔會淨機咁賣
明知你會抄 連技術咁賣 收多幾十億
好撚串
咁你都搵到
大家都係歐洲機
Typhoon 好似最少人買
仲少過獅鷲
又binc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞