俄羅斯公佈最新第五代戰機 ‘checkmate’ 抗衡美國F-35

211 回覆
48 Like 7 Dislike
笑到我肚痛
冇VTOL成套野 減左重 一樣可以短距起飛 + 飛耐d

仲要本身機身細+輕 對機場依賴低

根本係設計方向錯左
將X32個設計翻炒
堆盟國平平地拎就整到架世界頂尖嘅航母仔唔知幾開心
Queen Elizabeth-class先30幾億英鎊一架
出雲號11億美金左右 意大利Cavour12億美金一架
再買十幾架F35B都係100億內
班友睇航母編號上面機身編號就估計得20幾架J15左右
一帶一路堆垃圾要噴射機做咩
買a29 輕型攻擊機打遊擊隊好過啦
其實咁講唔啱,要記得民主黨亦都有反對出口F22。

已知事實係Honeywell工程公司、一個長駐加拿大間諜同埋有啲買咗F35嘅國家將啲資料私自賣俾中國,呢啲先至係最大嘅保安漏洞。

同埋隱形塗漆樣本一早已經比巴基斯坦攞咗,中國曾經派科學家去到巴基斯坦研究個樣本。至於個樣本點樣嚟,就其實係當年擊殺拉登時撞左機嘅隱形直升機殘骸攞出嚟。
STOL仍然要Runway,F35B有VTOL可以係直升機場升降,
就算標榜STOL嘅Jas39都要400米以上嘅Runway,而且Runway前後幾百米唔可以有障礙物,
雖然MIG29M、Su33可用滑跳甲板起飛,但有Loading比正常長度Runway大受限制,降落就一樣要正常Runway,
STOL係有環境限制嘅地方唔可以取代VTOL,因為有啲地方係無VTOL,就連飛都無得飛。
F35B準確來講係STOVL**
所以仍然需要短短地嘅跑道
X32當年改少少,整到好似咁樣,就唔會輸畀X35啦!
設計方向未必錯。而家嘅思維係用F35先進嘅電子系統同埋隱形輔助其他戰機去執行任務,所以先至有F15EX等

同埋老實講如果真係需要做戰略轟炸任務或者專門空對空任務,都未必真係會用到F35

不過設計的確些少on9,冇可能一部機可以做到晒所有任務
三千萬一架可以頂死晒支那機所有出口市場
唔關事
首先美國政府要求要有垂直起降同埋大部份零件要通用,搞到焗住要整咁肥,其實隔離F35都要係咁減肥
其次X32其實淨係講個佈局同俄羅斯呢部係差唔多,佢係臨尾先嚟發現佢個delta wing上唔到艦要改設計,輸晒

最重要係市場完全重疊。
真係好兄弟
X32一開始已經埋下敗筆,套VTOL仍然停留係Harrier、AV8B嘅概念,為咗前噴嘴可以靠前,就將成副引擎盡量靠前置中。
不過F35本身唔平
中國自己都未搞掂哂引擎d問題
暫時來講都係買住俄佬貨好
咁重量同油既問題都係B先有
A同C冇呢個問題
不過因為B,燒左大量錢就係真
F35貴在全身都係sensor 同個datalink ,而且ABC 3個一齊研發洗左好多冤枉錢,再加埋美國人工貴
F-16 A/B 好舊而且美國唔賣維修配件了 宜家已經好少用
美國佬每逢有新武器或飛機大炮
通常都唔會向外公佈,打鳩咗你就知堅唔堅
幾十年嚟都係咁,好多例子:轟炸日本,殺恐怖份子
B最撚on9係佢個垂直起降功能整得咁辛苦,仲要拖累埋其他機型
但係大部份賣出去嘅F-35B反而唔係空母部隊去用
得意大利英國日本嗰幾十架用嚟做艦載機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞