俄羅斯公佈最新第五代戰機 ‘checkmate’ 抗衡美國F-35

211 回覆
48 Like 7 Dislike
但美帝可以點阻
即係su57 mini 版?
唔講J20啦 J10J11依家有咩國家肯買呀 仲講J20咩
買得起嘅都係美國盟友買F35
靠一帶一路個啲成功國家買毛就有
留返中國自J
同埸加映

由蘇霍伊航空集團主導研發設計、俄羅斯新一代匿蹤戰機蘇愷57,目前仍在試飛測試階段,預計在2019年能全面編制入空軍與海軍。定名以前,外界多半稱之為T-50戰機,曾祕密前往敘利亞進行實戰測試,並在俄羅斯各大重要閱兵作為壓軸亮相。

蘇愷57屬於單座戰機,巡航速度最快能達1.6馬赫、最大航程則有3500公里,有一具30mm的GSh-301機炮、共有約12個飛彈掛點,可掛載空對空、空對海、空對地等多款飛彈。單架預估售價約為1億3千萬美元(約新台幣39億)。

https://youtu.be/kcTg0PsgtsU
原來印度本身科咗水研發蘇57但後來又唔買

然後阿爾及利亞扑咗鎚買蘇57

老實講3-4千萬買到聲稱5代機,真係抵到爛
殲16維基話要8000萬一架
契弟有無後悔自己燒錢研究打飛機用嘅J20 都唔買契哥平野
SU57好似聽左好耐
得巴鐵會買支那垃圾
俄羅斯戰機係勁
但係數量比唔上美軍
而且美軍已經全力發展緊第二個次元既無人機
俄佬引擎唔夠力單春肯定食得屎
咁開發一部戰機係要好多年時間嘅
當新版Mig-21用
印尼好似本身同韓國KAI研發緊Gen 5
到底有咩辦法捉條仆街出嚟切賓州
以後作戰根本空中母艦
用母艦放無人機的蟲機作戰
我淨係識 jerkmate
而家西方情報界共識係4.5代戰機同埋F16可以打得過J20

如果FC-31研發成功嘅話就另一回事
支那第五代價錢都唔平
F-35

巴鐵主力係F16
"Indonesia's Prabowo trots globe to cut fighter jet deal - Nikkei Asia" https://asia.nikkei.com/Business/Aerospace-Defense/Indonesia-s-Prabowo-trots-globe-to-cut-fighter-jet-deal

Sukhoi Su-35 jets from Russia remain the best bet. Although Indonesia in 2018 agreed to buy 11 of the fighters for $1.1 billion, it harbors reservations as the U.S. has threatened sanctions over arms deals with Moscow.

印尼要退F5, 一開始係打算蘇35,但依家決定買陣風,法國佬成為最大贏家
https://www.aerotime.aero/28172-indonesia-signs-letter-of-intent-to-buy-36-rafale-fighters?v=amp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞