[求救]領養貓貓唔知係咪情緒病

55 回覆
3 Like 6 Dislike
一定返工返到心掛掛
六歲好成熟 等於人類二十幾歲
熟哂世事 主人對佢咁好
一星期內一定熟到爛瓜
反而你俾多空間自由佢 佢仲係幼時未戒奶
多啲訓教時間佢
明白 我都仲掌握緊點樣等佢快啲熟悉我地又唔迫得佢太緊
依家盡量同佢留係同一房仔 但佢係籠唔想出嚟時就由得佢 我自己做自己野
佢係窗台曬太陽時就嗌下佢摸下佢咁
仲有多啲留意佢餓肚屙屎屙尿
可以加快感情漸漸好
俾佢上床瞓教都得要注意佢幾時屙
曬太陽對貓毛好 多啲換水尿布
唔好左懶右推
Call 上門vet
你當時都一定好擔心 又一定要帶佢睇醫生但睇完又驚到咁

我今日買左杜蝨藥幫佢滴了
過兩星期如果佢仲係咁驚青 我都唔夠膽帶佢絕育同打第二針了
絕育可以唔駛急住,聽講仔仔嘅話過咗一歲等佢發育好先做,如果唔係尿道好易有事,
反正男仔遲d絕又唔會有咩影響,寧可信其有
而家我都係因為佢先頂得住返工咋
情緒方面 畀啲空間佢習慣
都可以試吓Feliway 不過唔係全部貓有效

舔甩毛就最好幫佢戴喇叭同搽泡泡靈
如果真係唔肯戴就算 廢事佢仲緊張
同埋搽完泡泡靈最好印返乾啲 如果唔係會繼續狂舔

如果真係冇好轉/惡化可以試吓call上門獸醫
利申:未call過 但如果佢好緊張就真係唔出街好啲
之前就係有個巴絲帶6個月貓去紮出事
其實有好多貓係一歲前都仲未係好穩定
所以唔好太細去絕
由其你隻貓宜家情況咁
急住絕真係變相攞命
其實似你有情緒病多d
平時有冇陪佢玩?
之前果籽有動物行為問題治療,拍過貓過度奶毛問題,而家del晒。
總括而言就係最少每日陪拎逗貓棒同佢玩10-15分鐘,俾貓電視佢睇。好多貓有行為問題係因為太悶,精力無地方發洩。

半歲黃貓應該好活潑好動,我諗你每日可能要分兩轉,每轉十分鐘咁同佢玩。
有睇過

我都覺得佢成日悶悶不樂咁
但同佢玩逗貓棒望兩望就算 貓電視又係睇兩下就寧願望風景 佢最大娛樂係自己玩貓抓板
依係地盤主義 覺得係自己嘅地方 你關咗門就死都要你開返 講到分離焦慮症咁慘
領養咗先一個禮拜未熟悉環境梗係悶悶不樂咁
知唔知領養之前佢係咩身世?有冇俾人養過?定係喺街出世
應該喺街出世無人養過 義工喺啲箱發現佢嘅時候係3個月BB
喺出邊大嗰啲貓係驚人啲 俾啲時間啦
佢指定要搵某一個人喎
除左半夜叫人開門搵佢媽咪之外
佢一定要見到媽咪先肯食飯
冇媽咪摸摸就唔肯食野

屋企其他人既存在對佢好似可有可無咁
係咪仲係貓b黎?

如果大個就有時要狠心啲㗎啦 唔係種越哂
佢入屋個時已經1歲半而家3歲半
本身係我讀書住hall附近既流浪貓
日日都會定時定候搵我請佢食飯
畢業時就帶埋佢返屋企
入屋3個月左右
佢已經好鍾意我媽咪
行去邊就跟去邊
之前明明係跟住我架麻

日日都要搵我媽咪 淨係痴住媽咪
好酸呀
估計係你媽咪太寵佢 成日偷偷地餵零食
應該就係啦感情呢啲野好難講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞