[求救]領養貓貓唔知係咪情緒病

55 回覆
3 Like 6 Dislike
領養左隻半歲貓貓返屋企,細膽底,俾左間房仔安置佢
得閒會叫下佢摸下佢,佢都俾摸會應機,仲會煲水
但見佢好多眼屎耳屎咁,又會咬毛
所以知佢出街會驚但都帶左佢睇獸醫,因為驚佢有咩事
點知獸醫話佢所有指標正常,舔到甩毛都係好正常,好多貓都咁
好啦返到屋企佢又狂舔毛咬毛,今次俾我見到腳踭位無哂毛仲要紅哂
到底佢係焦慮得滯定係有皮膚病個獸醫流到爆炸,我亦都無可能再短時間帶佢睇醫生嚇多佢一次啦
佢依家細膽到癲,夾硬捉住佢護理傷口我又驚佢更焦慮
咩貓
黃貓 半歲囝囝
搵過個獸醫睇
如果皮膚病要食藥戴頭套
冇得醫就由佢 有情緒病冇得醫由佢安樂死
有情緒病你幫佢唔到嫁啦
比多啲時間同佢玩 陪下佢
每日餵下零食
你睇下佢甩毛個皮膚表面有無異色
係紅到好似流血咁 但無出血
每日陪玩餵零食 明明會煲水 嗌名又有應 希望佢可以快d適應啦
觀察多一兩日先 今日帶佢睇獸醫 反轉咗人地診所 仲抓到人地姑娘見血聽日再帶佢出去我驚令佢更驚加重佢病情
唔建議咁快就帶佢睇獸醫啦
試下一見到佢咬就搵野distract下佢 俾下零食 同佢玩下玩具
如果情況冇惡化就等夠兩個星期先去睇
一般帶貓返屋企後都等夠兩星期先可以睇獸醫
收到 我認係自己太擔心 好驚再拖嘅話如果佢係有咩病點算 依家兩星期後會帶佢去絕育 到時再問獸醫拎下意見
半歲就絕育?佢依家仲要咁既情況 其實仔仔可以等8個月先絕 除非有貓女 如果唔係等佢心理好番啲先會好啲
領養中心嗰邊話6個月就可以絕育..幫我地約好咗時間8月頭去…我search過都話差唔多時間,今日獸醫都話無問題
我會睇埋依兩星期先,佢都仲係咁我就改期
可以既話試吓預留高處俾佢走上去,
令佢無咁緊張。
係咪皮膚病生癬?
做絕育時順便睇埋醫生?戴頭套揸藥膏
貓貓初初入屋係細膽架啦
平時俾件屋企人着過既衫佢瞓覺用
可以快啲適應屋企生活

買左個米八高嘅貓爬架俾佢 仲有個大籠舖哂床仔
點知佢只係鍾意瞓飛機籠同留係窗台
試過 泡泡靈 戴頭套 半個月後好返
養咗幾耐
半年歲仲驚你好正常 多啲親密接觸
就係唔肯定先帶佢睇獸醫 都講左咬毛情況佢知
點知醫生話佢全部指標正常 又話貓唔飲水便秘正常 會舔毛到甩毛正常 好多貓都咁
真心好流
貓貓推冧電腦佢仲第一時間彈開
係我同姑娘幫手捉住佢

有無人有元天屯嘅獸醫推介
帶咗返屋企一星期 擔心到傻
娘家領養隻6歲FIV貓仲健康好多嘅感覺
一星期同幾年差咁遠
未養過貓?
聽日即刻買定先
應該係焦慮 我之前有排成日唔起屋企 搵fd幫我睇住佢 之後佢就個肚d毛甩晒 過左成年先好返 而家得我同隻貓住 我放工都即刻返屋企 佢都起門口等我 所以你過如果有時成晚唔見人佢會點
FIV貓貓都係6歲先領養入屋㗎依家養左半年
當時一星期已經食玩瞓無問題
但我隻半歲人仔成日無喱精神 搞到好鬼擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞