五蚊買到「10號風球」 颱風信號郵票下月發售 

31 回覆
20 Like 1 Dislike

【星島日報報道】香港郵政宣布,發行一套以「數字颱風信號百周年」為題的紀念郵票及相關集郵品,將於6月13日發售。
  一套五枚郵票展示現時採用的數字颱風信號系統,即一號戒備信號(1.7元)、三號強風信號(2.2元)、八號烈風或暴風信號(2.9元)、九號烈風或暴風風力增強信號(3.7元)和十號颶風信號(五元)。

郵票上每個颱風信號均以凸字油墨印刷,郵票小型張的左方顯示過去在香港天文台總部懸掛十號颶風信號時的情景,右方則展示香港於1917年、1931年及1973年採用的數字颱風信號系統。
  各郵政局由5月31日起發售正式首日封,每個售價1.3元。郵票及相關集郵品於同日起在郵政總局、尖沙咀郵政局、荃灣郵政局、沙田中央郵政局和屯門中央郵政局展出。另外,各集郵局於5月31日至6月6日期間接受預約自備封蓋銷服務。
  俗稱「風球」的颱風信號,原為方便航海人士而設,其後在社會上廣泛應用。1917年,香港首次使用數字颱風信號表示熱帶氣旋吹襲時的風向及風力,以便向市民發出警報。最初信號只有一至七號,之後經過多次改良,於1931年改為一至十號。
  其後,二、三及四號信號時有時無,直到1930年代後期正式取消。1956年,天文台增設三號強風信號,到1973年再把整套信號改成現今採用的信號系統。2017年適逢本港數字颱風信號問世100周年,香港郵政以此為題發行一套五枚郵票及一張郵票小型張。

https://hk.mobi.yahoo.com/news/五蚊買到-10號風球-颱風信號郵票下月發售-010300491.html
幾時出暴雨警告
淨係出3號波同黃雨就正
lm
屌 出呢啲咪好囉

真係屌都廢撚事
香港得1號同3號風球
幾靚
屌 出呢啲咪好囉

真係屌都廢撚事

依套真心柒
而家通用果套香港地質都幾靚
打風落雨淨係可以J 郵票

平時大風到閪咁
大雨到waterfall 咁
都得個on9 黃雨三號引人返撚曬公司先

on99
引埋追風迷一齊派隊
狗衝
平時d 風球訊號係賣比李家誠,開個價靚就掛乜都得,宜家賺埋d 天氣毒撚個筆錢
買個8號翻黎日日供奉
淨係出3號波同黃雨就正

陣間就會比人話做咩唔出十號波
屌 出呢啲咪好囉

真係屌都廢撚事

你去反映下
香港得1號同3號風球

有打過8號喎

我唔識欣賞
打風落雨淨係可以J 郵票

平時大風到閪咁
大雨到waterfall 咁
都得個on9 黃雨三號引人返撚曬公司先

on99

就係想以郵票慰藉你地心靈

我唔識欣賞

中國香港果4隻字已經好柒
平時d 風球訊號係賣比李家誠,開個價靚就掛乜都得,宜家賺埋d 天氣毒撚個筆錢

毒撚注定比人食住上
買個8號翻黎日日供奉

要買就買到盡 我買十號

我唔識欣賞

中國香港果4隻字已經好柒

真係柒到唔敢睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞