『薪火post』BNO 續期資訊(110) 睇頂置 –– LOTR 壽終正寢 LOTR IS DEAD

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
我意思係在香港申請完,之後到埗同埋BNO快到期/已過期再續期
緊急
係法國巴黎唔見哂所有野
銀行咭信用咭護照bno香港身分證
Lockdown溶斷左都返唔到黎住
滯留到2046
諗住去荷蘭朋友屋企暫住同時申返本bno
我上網填哂佢要我3樣野
香港身分證兩面影印
同香港特區護照全本影印
副簽

出世紙特區我可以叫我屋企人寄比我
副簽都可以搵香港fd/荷蘭朋友幫我
但身分證我電話相入面有影低單面
咁夠唔夠做?
佢屋企人分分鐘都係冇

有本野就最好拎黎睇,寫住Hong Kong多半都係bdtc唔係bno

仲有就係可以做SAR查hmpo有冇自己嘅資料

SAR 可以睇到你之前有冇passport同有冇application

Fail左你嘅話,都可以做多次SAR,SAR會有曬你每一次同hmpo申請嘅case note
去個荷蘭朋友屋企暫住
睇DOC點申請緊急護照
請問
你咩身分喺法國?
而家居留地方喺邊?
有冇保險?
香港護照有冇過期/唔見?
你bno補領已經畀左錢?

首先如果你喺法國係旅遊,要返回居留地方(非歐盟)係要有護照先返到去嘅,咁你必須申請緊急英國護照。申請緊急英國護照直接去領事館申請,唔需要你講嘅咁多資料,只需要提供舊護照number,就已經可以查到你身分。

如果你喺歐盟居住,由法國返去不用護照,你可以返到去先按正常程序申請,同你喺香港申請冇分別。不過in this case你要考慮好中間比border protection/police抽查你冇任何身分證明你要點解釋。至於hmpo要嘅香港護照,你話not in your pocession同Left in Hong Kong就ok。如果香港護照唔見/過期,同佢講就ok,hmpo唔要無效嘅文件香港護照不是重要文件,不用提交。身分證,要求係雙面,但我建議你同佢講唔見左就ok,因為同樣不是重要文件,而且你相嗰張身分證報失完就係無效文件,畀hmpo都冇意思。出世紙一樣不是重要文件,同佢講冇就ok,因為bno並不是憑出世紙有嘅。結論就係香港護照,香港身分證,香港出世紙冇都冇問題。你有而家本bno嘅photocopy/相,最好send過去,有效過過所有香港嘅文件。

如果你打算喺荷蘭朋友度申請補領護照,而荷蘭唔係你居住嘅地方,咁其實唔太可行。HMPO係tend to寄去你嘅居住地點,要有地址證明,而且最少預留4禮拜,即係你荷蘭friend接濟你4禮拜,你又有佢地址但你個名嘅地址證明,可能性唔高。

另外,有保險的話,記得警方報案紙列明你唔見左乜,現金幾多。然後補領緊急護照receipt,補bno嘅費用receipt,影印/影相receipt(盡量去舖頭影先有receipt,不要即影即有機),額外交通費receipt,額外滯留receipt,遙距補身分證receipt,補香港特區護照receipt,提款收費Atm receipt

仲有,如果你信用卡同銀行卡係用香港citibank/香港hsbc,呢兩間銀行有得速遞新卡去你而家個國家度。不過你最緊要係立即報失卡,因為歐洲盜用好猖狂。
感激巴打
仲有,你如果身無分文,可以去英國領事館借住先...

佢會話你知點還

如果你電話冇唔見,居住地/香港又有d信用卡冇帶黎兼夾唔見嘅,可以搵屋企人影相比你 add落iphone度apple pay搭車同畀錢。
Merci à vous mon frère
喔,或者可能想等到BC之後先直接申請BC,鏗一本嘅價錢
你動身去咗荷蘭未? 未嘅話你留意一下,由法國去荷蘭有可能抽查身份證明,你無護照由法國去荷蘭有風險。我勸你暫時唔好過荷蘭住,有可能荷蘭英國大使館未必受理。係駐巴黎大使館申請穩陣啲。

記住係法國報失。大使館申請緊急護照要報失紙。有特區護照證明申請緊急護照可暫時免身份證。BNO人可以順便問一下英國大使館借住應急錢。申請緊急護照時大使館要你整個返香港路線,你計劃定。
唔好直接去大使館,依家大使館都remote mode... 有咩事上網聯絡咗先,大使館有張contact form,問好晒,佢地自然會教你點做。
https://www.contact-embassy.service.gov.uk/?country=France&post=British%20Embassy%20Paris
上面Sam巴提咗你,你係歐洲暫時申請唔到正常BNO護照,因為你唔係居民。

#839 我寫咗你先上網聯絡咗英國駐巴黎大使館,講清楚發生咩事,想申請咩。
https://www.contact-embassy.service.gov.uk/?country=France&post=British%20Embassy%20Paris

有幾樣嘢你準備定:
1. 你本BNO info page有無soft copy? 呢樣好緊要。 無嘅話又要多啲時間核實你身份。有的話到時去大使館帶埋去。
2. 法國警署報失紙。
3. 返香港路線。因為英國大使館要清楚你返香港嘅路線而整條路線佢地會print係緊急護照上。職員要你證明你的確係循你申報嘅路線返香港,即係話若果你由巴黎經荷蘭返香港的話,你要提供巴黎至荷蘭之間交通證明,例如火車票、機票,荷蘭至香港機票。由法國至香港中間途中不能超過五個國家(包轉機國家)。你提供唔到,佢地唔會出緊急護照俾你 。

我都係建議你先聯絡咗駐巴黎大使館先。
如果有有效特區護照嘅話使館有機會唔批ETA,因為申請條件係要當事人當前無可用嘅證件

我建議就係將身份證嗰張相印出黎,最好彩色,無得揀嘅黑白照殺,因為正常情況下使館係唔會畀你帶電子設備入去。

同埋你講得啱,無任何有效證明合法喺神根內自由行動前唔好離開法國係正確,因為無有效文件證明你有權喺神根內自由行動係可以被控非法入境。

打到呢度,突然覺得事主呢單嘢有啲複雜

1)首先事主有必要有英國ETA前往荷蘭,否則喪失前往荷蘭嘅權利(仲未計Brexit咗係咩玩法,不過我覺得問題應該不大)
2)但係持有有效特區護照有機會不獲批ETA
3)由於事主唔係用特區護照入境神根,唔能夠單單以無神根印嘅特區護照離開法國去荷蘭。呢啲case 最老尷係,你話去荷蘭領事館搞簽證,佢又會話你免簽唔柒使搞,但係去到嗰邊被搞掂本BNO前一遇到差佬查證件嘅話都幾肯定被人拉
4)ETA就算寫咗行程會去香港都無用,因為香港不承認BNO地位,如須前往香港,就必須持有香港身份證或特區護照
回#841

1) 同意。
2) 唔會。 99% BNO都可以申請廁板,英國大使館唔可以恃當事人有其他國籍護照而拒發緊急護照。況且當事人係以英國簽發護照入境法國,英國必須簽發文件協助當事人核實以同一身份(即BNO)離開歐盟。 否則,英國大使館慳返好多功夫,無BNO就叫人攞本廁板出境,講唔通。
3) 駐荷大使館應該唔會接受,失竊在法國,駐荷大使館應該not in proper to handle。除非法國無英國大使館。
4) 有用。 其實小心啲想清楚:
當事人報失係法國警署報失完到駐巴黎大使館申請緊急護照。
有緊急護照就可以去荷蘭。
佢屋企就可以速遞本廁板去佢荷蘭朋友地址,憑BNO緊急護照做照明去郵局攞返本廁板。
有廁板就唔需要香港身份證返香港。
sor,太多typo,repost
1) 同意。
2) 唔會。 99% BNO都可以申請廁板,英國大使館唔可以恃當事人有其他國籍護照而拒發緊急護照。況且當事人係以英國簽發護照入境法國,英國必須簽發文件協助當事人核實以同一身份(即BNO)離開歐盟。 否則,英國大使館慳返好多功夫,無BNO就叫人攞本廁板出境,講唔通。
3) 駐荷大使館應該唔會接受,失竊在法國,駐荷大使館應該not in proper position to handle。除非法國無英國大使館。
4) 有用。 其實小心啲想清楚:
當事人報失係法國警署報失完到駐巴黎大使館申請緊急護照。
有緊急護照就可以去荷蘭。
佢屋企就可以速遞本廁板去佢荷蘭朋友地址,憑BNO緊急護照做身份證明去郵局攞返本廁板。
有廁板就唔需要香港身份證返香港。
2. 同意,我將喺香港申請ETA嘅情況混淆咗事主嘅情況,無諗到佢係用英國護照入境法國,同出境須要使用同一身份嘅證件。
3. 我意思係指荷蘭駐法使館,以特區護照申請由法國荷蘭嘅簽證。當然有英國ETA嘅情況下,無須要做呢一步。
4. 基於第2點嘅更正,我本身講呢一點亦都唔存在問題。而我同意ETA寫前往香港嘅重要性,啱啱無諗到,係因為事主無荷蘭嘅居留資格,ETA嘅終點必須係事主有權居留嘅地方,所以ETA必須要有香港作為終點,咁佢先至可以用ETA途經荷蘭。

如果事主已經計劃好行程嘅,其實可以直接網上申請同預約整ETA。但網上申請ETA嘅話,香港身份證嘅影印本係必須嘅,請準備好印出之前影咗嘅身份證。
https://www.gov.uk/emergency-travel-document/how-to-apply
3. 若果當事人報失嘅係廁板,而又「必須」經荷蘭返香港,咁就有需要向荷蘭駐法國大使館垂詢是否申請簽證。當事人係中國大使館補領嘅只係一張A4紙,證明可以返香港。甚至連中國旅行證都申請唔到,因為當事人不能出示香港身份證。 實際情況是:當事人盡可能直接返香港,避免途經第三國回港。

兩者相比,跌咗BNO都好過跌咗廁板。
惡夢嘅開始係

1. 唔見廁板

2. 唔見埋香港身份證

3. BN(O) 過期超過十年無續唔搞得ETA/無BN(O) 或其他任何國籍證件

4. 得張A4紙都算,最大鑊係如果身處國家都無直航機返香港

諗起十幾年前嗰單南美唔見特區護照兼身份證單嘢,拎住嗰張爛鬼A4紙搞簽證,唔係預着個識中文嘅紐西蘭領事館職員,真係唔知幾時先返香港
咁都未算最慘。

最慘嘅係所在國無中國大使館。 試想吓係危地馬拉、洪都拉斯唔見咗廁板同HKID會係咩情況。 諗下都high到爆。
點解會係紐西蘭領事館嘅?

我聽過一個case係要喺南美申請「中國旅行証」然後要轉機都好煩
佢覺得紐西蘭人好商量啲

可以溫故知新下

https://annatam.com/chinese/lost-passport-in-argentina/
冇錯就係呢個case

原來係過境簽證,所以去紐西蘭領事館

簡單講支那領事館嘅幫助都係接近零。正常程序係幫個香港人做一本「中國旅行証」,而嗰間野畀張A4紙真係不知所謂。我就唔信如果英國出一張A4紙證明身分嘅話支那邊境會買帳。真係唔知支那領事館咩邏輯覺得人地要信你張紙,張咁嘅野粗製濫做完全唔掂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞