『薪火post』BNO 續期資訊(110) 睇頂置 –– LOTR 壽終正寢 LOTR IS DEAD

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
係 睇左封信

係講bdtc無轉bno

因為係第一頁
唉......就係佢地結婚去過旅行
之後無離開過香港無申請
佢無護照
但佢父母之前拎護照時歸左英

所以想買個希望

家下收到通知話佢係bdtc
但係無轉國民海外
所以失去資格
心態問題。
搏老命偷渡唔少係無飯開挺而走險。
香港暫時都未去到無飯開嘅情況,尤其上咗四五十歲果班,去到外國幾乎係搵唔返香港嘅人工。我識嘅人都只有幾個真係動身離開。
斷捨離唔係真係咁易,對於香港人嚟講,成本機會太高。
你遲啲續,其實可以慳到幾多?
真係為咗一年為咗慳12、13鎊,而寧願丟低等過期?
申請一本Emergency Passport只可以用一次要成百幾鎊。

你有第二本咁就無嘢好講。
可能人地打算身體力行做支國民
WFH呀
人手起碼減咗。
BJ講咗叫啲人盡量WFH。 我朋友入咗英國政府某部門,大部份人WFH,留返少數職員返office。
佢想做咩我就唔知。我明有啲人係為咗慳錢,咁索性用廁板一勞永逸啦。
有人唔打算走嘅,但挽起手走難都叫做有本護照,我都明。我只係唔明佢條數點計。 唯一可能性係佢有另一本非廁板護照,咁BNO做BACKUP唔會用。

歐洲開始吹緊風,話唔埋遲下COVID當流感處理。果陣一開關英國本土人蜂擁去換護照,到時都唔知要排幾耐。咪好似前年咁囉,一窩蜂三十幾萬香港人換護照。 唔急用就最好啦,急用果陣就唔好怨人做乜咁X耐都無回音。
即係過完新年都仲要等多排先攞到係唔係
呢啲時勢講唔埋。
歐洲就係歐洲,一定無以前香港咁有效率。打算去英國或歐陸生活要學識佛系。凡事預早些少,咪急先嚟做。
都係果句:耐心等候啦
所以我係上面咪話與其諗啲無謂嘢,不如擔心今日唔知聽日事好過囉
唔好有感性嘅煩惱先得㗎
當你有錢無地方洗唔介意申請緊急護照,萬一到需要申請啦,成個金鐘比克警保護三步一崗五步一哨,非常安全,咁咪企咗係度?
除非你係一年內行駛5+1啦,咁就無所謂嘅,因為鄉下都續到,但係如果無呢個打算嘅,就真係好好諗清楚啦
而家唔係冇得入左去先申請5+1咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞