『薪火post』BNO 續期資訊(110) 睇頂置 –– LOTR 壽終正寢 LOTR IS DEAD

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
唔會退錢
點解要取消呢
副簽
過咗期十幾年?
改名
bno 出年到期,但而家冇得旅行,可唔可以等有需要先續,過咗期再續有冇影響
冇問題,過期幾多年其實都唔會有問題

不過如果臨時臨急要出發,你就可能end up要去領事館申請緊急護照
唔該,我其實驚過期一段時間再申請要副簽,之前未過期續嗰陣好似唔洗,幫副簽嘅fd 已經唔響度
與其擔心副簽,不如擔心今日唔知聽日事好過啦
表姐80年出世
無BNO
但父母有BNO同有香港出世紙
英國係咁叫佢交文件
試下搏申請

家下有件DHL來

唔知有無機會
我知如果失敗係會普通寄信

有無巴打有經驗
咁有無收到HMPO既email話成功?
佢應該會有一個email寫your email on its way

但英國點會係咁叫佢交文件
Unless你apply左
佢話今日轉左SENDING A LETTER

應該失敗
無一定無CHECK左
佢只係想試身份證大法搏一搏

係估唔到UK個邊叫佢交咁多文件
又父親香港出世紙

以為有機會

點知
因為姊父父母直頭無申請BNO同其中一個無出世紙

所以表姊先咁搏一搏

可惜
唔得就唔得架啦 邊有得搏
有乜好可惜

頭先又話父母有bno而家又無
表姊父母有
但一定無included child
佢見有巴打得 所以一試

係表姊夫父母無
表姐申請左?如果係申請左+提交左文件,而家個DHL 係for return正本文件

reject信一般都係空郵,如果空郵suspend左嘅時段會email。

如果你見到得一個DHL黎緊,即係代表未成功

同埋你講到199999999根本唔知邊個申請,叫邊個補資料,關父母有出世紙咩事
哦,即係表姐係applicant,hmpo問表姐嘅父母拎出世紙?

咁係因為1983年前,如果父母係喺英國出生,咁係有英國國籍,視乎出生年份,早期出生跟啊媽英國國籍,後期出生就父母一方係英籍not by decent,咁子女都會有英籍by decent。所以問你拎父母出世紙係想睇有冇BC。

A letter 可以係要求更多資料或者係reject。Reject的話,多半都會話你之前係bdtc咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞