『薪火post』BNO 續期資訊(110) 睇頂置 –– LOTR 壽終正寢 LOTR IS DEAD

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
搵咗個老師

佢話okay
想問有冇拎BNO喺拎身分證時國籍填返英國?
會唔會俾人reject要你改返?
唔想寫支籍啊
唔好搞到咁複雜先。

你老豆拎左Section 1(1),你老豆就係英國人,「堂堂正正,非繼承而黎嘅」英國人,BC。

一個非繼承而黎嘅英國人,生嘅仔女都係英國人,唯一分別就係,如果你係英國出生,咁你依然係「非繼承」嘅BC,如果你喺其他地方出生,咁你就係「繼承」嘅BC。

簡單講你出世一刻已經係BC,不論你出生地點,不論是咪97後你都係BC,唔需要入籍,唔需要登記。

唯一申請passport要寫清楚係First Passport,同埋揀BC,要提供老豆張cert正本,出世紙正本,老豆身分證彩色雙面影本。

你拎到本BC之後,你喺英國唔需要任何visa可以立即搵工,租/買樓,因為你同本地人根本冇分別。你如果想working holiday,亦唔需要申請visa,都係直接飛過去..

總之你記實兩件事:
1. 你係英國人
2. 你係香港人
1. 係,條件一樣
2. BNO咪即係英國護照,免send副本
3. 冇,paper啦

你出黎做野未?而家咁多人移民,同事有冇想移民嘅?叫佢副簽就ok啦。副簽人係過期BNO嘅話就盡量唔好係過期好多年嗰d啦,一兩年ok嘅。

提提你如果你怕佢整錯做BNO(因為佢個system係香港出世就自動By default出BNO)咁你就最好畀封cover letter寫明你status係BC,要出返本BC畀你。
當年嘅1000蚊又真係肉痛d嘅,but all fucking worth IT!
係香港打緊份130k嘅工然後一個崩都閒

做仔女叫佢洗多啲好似攞撚咗佢條命咁
老母到頂佢唔順
唯一申請passport要寫清楚係First Passport,同埋揀BC,要提供老豆張cert正本,出世紙正本,老豆身分證彩色雙面影本

佢淨係要我老竇嘅居英權證書同埋結婚證書

係咪重要交其他佢無講嘅野
Okay
130k,有錢人

$1000講緊當年拎居英權嘅費用定今時今日英國護照嘅費用?
住九龍塘過住石硤尾嘅生活
佢以同同事人均26蚊一餐為傲
仲貪平成屋淘寶嘢
好撚想搬出嚟

86eur(passport)+18eur(courier)=104eur
係passport嘅費用
仲以為係當年嘅一千蚊...

今日一千蚊簡直唔係咩錢黎啦
家人係藍定黃?
老母很能藍
老竇是黎生
就係咁先谷鬼氣

而家等緊文件齊都okay
啱啱比完錢又搵唔到人副簽果陣
塊面兮到

個心即刻巧唔C伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞