『薪火post』BNO 續期資訊(110) 睇頂置 –– LOTR 壽終正寢 LOTR IS DEAD

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
HMPO 都係答寫 covering letter,再希望佢哋睇到

JJ插沙求救 歸地 只求一本bc passport
上網搵咗好耐都無資料,我同老竇拗又拗到天荒地老。

見到上面話居英權要發文問,希望可以係呢到搵到答案,希望各位救下我........

情況係:
老竇係居英權一代,我回歸後先出世,一路用緊特區護照,老竇申請嘅時候都無填我名。

我認為我攞住張出世紙同埋老竇張cert of registration 就可以申請passport。
我老竇就認為我應該要apply for UK citizenship, 宣誓加ceremony 先可以申請passport。

我堅持咗我嘅看法,而家已經申請咗passport開咗account.
但係副簽又搵唔到人.... 好撚灰9

我想問:
1. 我嘅諗法啱唔啱?
2. 我搵唔到副簽點算?

唔該哂咁多位
佢張係唔係
section 1(1)
有嘅全部都係親戚,好難搞

呢個途徑申請係啱嗎?
子女冇 certificate of registration as a British citizen

apply first passport

" Have you ever held a British passport?"
NO

apply first passport

1. 父或母certificate of registration as a British citizen (正本)
2. 申請人出世紙
3. 英國以外護照副本
4. 地址證明
老竇仲話佢而家係堂堂大國比國籍我,唔會咁簡單,加上佢比咗1000蚊好肉痛咁,我又唔好意思chur到盡...

希望你呢句鼓勵我同時鼓勵埋佢
我係回歸後出世都可以?佢當時無填過話打算生仔
咪即係一對英國人喺外國住同生仔,唔係好出奇啫
首先唔該戒撚咗「回歸」呢個字,「主權移交」係中立字眼。
第二就係你打算經1981年英國國籍法第2條世系取得英籍,呢樣嘢同香港主權移交咗未係無任何關係。
第三就係 ,上面個巴打個問題非常重要,83年1月1日至06年6月30日出生嘅人,出生時父母嘅婚姻狀況係有機會影響子女嘅英籍狀況,如果你出生時父母已經結咗婚,咁你係喺出生時已經係英國公民。世系取得英籍係無須再申請入籍同宣誓,因為我再重申多一次,你出生時,已經係英國公民。
教育局一路咁教我一路咁學
我會改了
唔該晒
過期bno得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞