『薪火post』BNO 續期資訊(110) 睇頂置 –– LOTR 壽終正寢 LOTR IS DEAD

1001 回覆
18 Like 4 Dislike

點樣得到Certificate of Registration as a British Citizen都好,我估有可能出錯嘅係申請時錯BC同BNO護照?

而睇#599份guidance:https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1010932/01.06.21_English_Guidance_Booklet.pdf
最適合嘅申請類別似乎係 (C) Changes

正常應該只持有一本英國護照

(C) Changes 只係申請一本BC嘅英國護照

多謝咁多位回覆
我而家試過晒份online form入面"Have you had a UK passport before?"嘅兩個選擇

當中答Yes嘅話,份form完全無問邊種nationality
係去到"What you need to send"時先提到"change British nationality status in your passport to British citizen"係Yes當中嘅一個case,同埋要交Certificate of registration

反而如果答No嘅話,唔交出同注銷現有BNO護照,咁最後咪會有兩本英國護照?

Additional documents: https://www.passport.service.gov.uk/help/additional-documents-guidance

岩岩搵左有Bno 既fd幫我搞副簽
而家可以send flie 過去
想問下佢下邊彈左呢行野
係咪唔駛理佢
淨係sd 自己野過去

攪完先知first name last name 調轉左
聽日等hmpo同我執
未sd flie
其實揀renew定first time,佢地個passport application system都係依照你出生地點黎設定Nationality,香港by default係BNO,其他地點就by default BC。

不過其實有一題會問你「而家」本護照係咩,你如果有BC張cert你照答BC就ok,examiner會同你處理,記得提供埋張cert正本
唔會喇,而家規定一個人得一本護照(除非好特定原因),而且護照日期一定少過或等於10年。

以前一本BNO一本BC,或者提早續護照有得將剩餘日子帶立落下本嘅做法取消曬喇。Examiner而家係一定要睇睇有冇未cancel嘅護照,一撳就會見到你有另一本,除非嗰本年代久遠或者喺d領事館自己出畀你,否則都一定會叫你交返/報失之前嗰本。

有冇耳機嗰本你可以答yes,後面有一題問你而家嗰本嘅nationality,你可以照答BC,Examiner見到有唔同自然會睇真d,registration cert記得寄埋就得。多數見到張cert都會知道正確國籍係咩。
印左銀行e statement做住址證明
比人reject左點撚解呀

Please provide at least one document(s) from the following list as proof of your address/residency in Hong Kong. (We have had to reject the evidence submitted as we do not accept photocopies). The document(s) should be dated within the last year or be in their validity period:
想問下我全家個 visa 12月頭批左,原本諗住4月過去,但有d事要7月先過到去,有無得email 去home office 問有無得改後個visa生效日?

定只係可以5年後到期再俾錢申請extend ?
答Yes係無問我現有護照係咩British nationality,亦都無問要唔要轉nationality
一切只係靠張cert同額外寫cover letter嚟表示要改nationality

所以煩在跟據前人經驗HMPO係會出錯,但答No又唔符合現實
Web form係無change status選項
只係提到答Yes係包括Change British nationality status in your passport to British Citizen
一切只係靠張cert同額外寫cover letter嚟表示要改nationality

#601同#599提到paper application可能有(C) Changes選項,但我無紙表喺手,確定唔到

所以煩在跟據前人經驗HMPO係會出錯,但答No又唔符合現實
如果想試新系統,都係上https://www.gov.uk/apply-renew-passport
答完Do you live in the UK同出生日期就要上載證件相
所以要搵張合格證件相再試落去

未到比錢都可以任玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞