『薪火post』BNO 續期資訊(110) 睇頂置 –– LOTR 壽終正寢 LOTR IS DEAD

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
終於

太太太感動了

正確嗎?
4段定3段
不過根據我之前拎到嘅Passport Processing Guide,1971嗰個係一定會出現喺BOC,但冇話唔可以加喺BNO度。反正呢句唔影響使用,我好滿足了。
3 段。

EU 嗰段年頭停用左了,幾款護照都停曬。
成個過程要寫返出黎
割閹法之前我會嘅,而家就...

同埋都唔想因此影響HMPO

感謝大家仲記得我
攪足5年
最近係有報告,開始有第一段!
好在Sam哥最終都無放棄
謝謝你。其實有d野唔關hmpo事,而係以前好多野唔係行電腦,兼且至今都未電腦化。再講出護照以前個個都出得,領事館得,香港政府又得,連內政部出護照嘅部門都一改再改,結果就係散修修。但因為出passport係冇benefit of doubt,所以都只能靠盡量畀多d證明。

我睇個passport process guide,都見到其實好多case係電腦所有資料都冇嘅case。例如乜嘢資料庫裏面都冇資料,舊護照索引都冇資料,但入左黎一本bno黎咁,應該點做。又或者入黎一本bno屬於A嘅,但電腦資料庫同一個護照號碼屬於B嘅,應該點做。又或者有人聲稱included child,電腦冇佢資料,但屋企人本嘢又唔見左,要點做咁。我睇曬成個guide之後我都知其實真係有難度,因為以前d嘢冇電腦資料,又亂到9彩。

至於你話本身唔係BNO轉到BNO嘅case,我都想知多d。但以我咁耐以黎研究,應該當時係有做過入籍或者登記入BDTC,拎左Cert of Naturalization of BDTC或者Cert of Registration of BDTC之後,再做BNO登記,而登記後冇出到BNO護照。但前面BDTC嗰part第一係由香港人民入境事務處做嘅,第二英國係冇電腦紀錄嘅,第三雖然BNO嘅登記係有電腦紀錄但其實係唔齊嘅,所以呢part基本上好難查。
佢地做野有時真係... 早期d薪火我見過有印錯相,印錯名,support文件上太空,錯國籍(變BC/BOC),還錯文件咁

我唔敢講UK有冇examiner覺得我地係「自認英國人」,不過佢地套制度係好好,可以畀市民申請返你個申請檔案睇睇背後發生左咩事,甚至根據FOI要求拎d資料,另外上訴機制都好有系統,問領事館嘅問題佢地都有回覆。

平權的話,睇點平啦,開放返所有97前香港出生嘅我咪ok,但如果只係開繼承的話,我冇份。之前嗰次佢到二讀之後就冇聲氣,係之後最近又有MP提出,所以先又推動左吓。但我相信都唔係咁容易,事關LOTR同BNO visa佢地都話申請人數超預期,因為香港惡化跡象嚴重過佢地原本預計嘅好多。
最緊要拎到
連登薪火post就有SAM哥足跡
攪足5年
唔止啦,舊登已經喺度
係搞錯變BC我又唔mind
只有一個case係會得,就係未脫歐前,拎本錯BC去其他歐盟國家例如愛爾蘭/德國咁,住滿5年入佢籍,咁嗰個就真嘅嘞。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞