『薪火post』BNO 續期資訊(110) 睇頂置 –– LOTR 壽終正寢 LOTR IS DEAD

1001 回覆
18 Like 4 Dislike
搵日去圖書館問問先, 唔該曬
網上有得做啦
後者,搵到人幫但想問c副簽的form是否要一定要書面寄或者電郵,佢只是電郵張form說要補副簽,唔知道是否要實體書面寄或電郵過去
唔該哂
你唔問返個pe ?如果張表格有相,你可以搵人簽完就即刻scan咗,電郵返俾pe ,好快就批證,但如果係重新填os form,就要俾埋實相副署,一定連表格寄專用地址,直接寄去你pe 手上
想問一下 我1997年7月1日前未滿11歲

- 身份證首次簽發日期為(06-97) **之後** (我11歲先拎第一張身份證)
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
- **沒有**曾經持有沒有相片的11歲以下人士香港兒童身份證

有無資格申請BNO?

細個父母無幫我申請過BNO, 父母無BNO, 我都唔係included child

已經send 左email 去HMPO 問, 佢話無record 我曾經有過BNO 或者申請過BNO
見到身份證大法既成功case 都係06-97前有第一張身份證
咁我仲有無機會有資格申請?
BNO資格只有97前申請過先有 現時係無得申請
即係我係無資格?
都無門路你何談資格呢?
而家唔係得續領咋咩?
答案係,無。

身份證大法必須全中先代表曾經註冊過成為BN(O),你衰得第一項就已經係即時證實死亡。

只有第二點中代表你曾經有資格申請註冊成為BN(O),但係根據1986年香港(英國國籍)法令第四條第2條項,所有合資格嘅香港英國屬土公民須於指定時間(1997年7月1日前或1997年12月31日前)完全註冊BN(O)手續。

你未能於指定時間內註冊成為BN(O),基於現行法律所限,英國政府亦無權為你註冊成為BN(O)。

https://www.legislation.gov.uk/uksi/1986/948/made
(2) Any person who is a British Dependent Territories citizen by virtue (wholly or partly) of his having a connection with Hong Kong and who, but for his having a connection with Hong Kong, would not be such a citizen shall be entitled, before 1st July 1997 (or before the end of 1997 if born in that year before that date), to be registered as a British National (Overseas) and to hold or be included in a passport appropriate to that status.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞