私樓業主立案法團問題

25 回覆
2 Like 0 Dislike
其實想問下有無限死業主立案法團通過政策使唔使投票果D, 比如先幾年通過咗大廈維修換水喉, 但係武肺一直拖住話D業主唔想做住廢事有人行出行入 層樓乜撚都爛咁 近年爆咗幾次外牆水喉又拆件換過幾次細. 咁就無人行出行入? 一直話限聚令唔開得會, 有D資助可以拎都直接BAN咗你(E.G:正苦派錢電車裝叉電), 咁做有無問題?
法例上超過20萬/預算20%要放業主大會表決

其他有權唔洗
另外,理論上最少每3個月要開一次細會(常務會議)

12-15個用要開一次業主大會,但有法例無罰則
如果小業戶有任何要求 可以搵5%聯署召開業主大會,法團收到後必須係14日內發出通告係45日內開業主大會

除左解散法團要求人數唔同之外,基本上所有野都可以放係裡面 eg

1. 議決立即按xx年xx月xx日業主大會議決結果進行 xxx水喉工程

解散法團一定要20%業主出席,記得議程要有委任管理人
Sorry有d1999, 上次開會話大廈會大維修, 開完會幾個月就爆武肺, 佢又無投過票之類就話業主要求拖到武肺完先做, 咁呢個算唔算20萬無投票?同埋拎資助都實過20萬又係話無人用就不了
無銀碼既議程就唔算

資助唔無支出 唔一定要開
「唔係」
咁佢拆散大維修個plan做細個20萬咁逐件上咪唔使投票囉?
大維修要夾錢
成個project正路會有consult,audit睇住
你分件上,一嚟難搵人做,二嚟未過會點叫業主籌旗?
EV屋苑充電易資助計劃

法團係咪放咗呢個議案落內會傾,然後投票否決左?

知唔知咩理據先? 電力供應問題定係有其他限制? 因為要搵環保署同埋中電嚟睇位㗎喎

同埋你哋停車場係單一業權定係賣散咗?

如果賣散咗,你哋又多車主揸/想換電動車,搵5%業權出嚟開大會,然後推翻現屆法團啦。

如果你法團啲人係唔揸車,當然佢哋唔會太理,就好難推動。
佢無投過票, 直接話做唔到, 話係電力問題但係個計劃好似就係幫你改埋電?業權係分散嘅
同埋發現佢有d嘢係捆綁性咁畀你投票, 好似話大維修, 咁其實都有好多細項, 好似外牆整紙皮石定油漆咁, 個option淨係問你做唔做, 做嘅話又話好多業主話油漆好, 所以無得做又用紙皮石咁, 但係細項都無經人投票果類
你哋做左訂檢驗嘞咩?咁快傾維修方案
應該驗咗, 佢招埋標話要整乜 淨係問佢外牆個問題上面咁答
咁之前應該做左好多功夫
傾得細項都應該搞左2,3年
樓主你中間開過幾多次會?
傾細項可以法團會議傾,傾好再擺大會通過係無問題
我自己都做過類似嘅嘢
好多嘢成年前已經傾過有定案
中間就不斷有好多從來無開過會嘅人走出嚟問點解點解
我唔知你法團中間做過啲乜
不如樓主你了解多啲先
我係普通業主咋, 上次佢地嗌我開會就係武肺前嘅事囉, 淨係拎一堆嘢出黎話佢地傾咗點點點 又無講理據呀幾多業主支持咁 我睇到咪問下點解咁姐有無問題
同埋之前係屋企人去開會, 佢咩都話個主席諗得實無問題, 係上次開始先變咗係我開會
上黎問個原因係個主席d解釋都幾奇怪, 好似話暫緩大維修個原因係其他業主驚人出入同埋BD無開所以承建商入唔到紙去拎Premit做工程, 心諗咁裝修佬咪死哂?
BD無開仲唔當面屌柒佢
咁我都係後尾先知嘅 所以咪睇下佢其他嘢有無問題咁
其實你係咪用屎眼諗野?點拆散黎做?每一part 每一個修補都要錢,分20 萬拆 5 次, 你個quotation 點打,點俾人批?

首先 20 萬 做咩春野 呢個位要做,果個位 唔洗做,邊個判斷?

其二,邊個俾你拆散黎做?你係主席大晒?等食律師信啦你

其三,邊個知「要做」個位要做?想飲咖啡?

綜合以上幾點,我認為你係冇實際能力得個up 字既廢人
咁做係違法
我唔係主席喎 不過想講個主席都有你講咁樣 話自己好慳淨係做政府要求嘅嘢一毫都無使多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞