有冇巴絲仲未搵到工 (54)

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
我唔係fresh grad, 我都3張中, 都唔知個career path 點行下去
Interview其實都係靠經驗 見得多就會克服到個種壓力
我都係好怕interview嘅人黎 一緊張就個口快過個腦 未組織好就係咁講野 變到1999 但見得多慢慢就已經唔緊張, 同埋捉到啲interviewer大概會問你啲咩
如果你有時間嘅話 咩都試下apply試下見, 習慣咗就好好多架啦
係你本身唔知自己想係咩行業發展定係你想發展個行好難行?
咁即係in 得唔好, 呢個真嘅...
冇消息有好多因素嘅 未必係你做得唔好
不過如果你真係覺得自己in得唔好, 有冇試下改變下自己講嘅內容呀
我都咁安慰自己... 但真係overlook 左一見3- 5個人嘅pannel 嘅壓力
一講野就出事...
仲要, 我上唔到FT 位... 我CV 都好似去左bottleneck... 唔知點再enrich 佢...
Interview其實都係靠經驗 見得多就會克服到個種壓力
我都係好怕interview嘅人黎 一緊張就個口快過個腦 未組織好就係咁講野 變到1999 但見得多慢慢就已經唔緊張, 同埋捉到啲interviewer大概會問你啲咩
如果你有時間嘅話 咩都試下apply試下見, 習慣咗就好好多架啦

exact7ly
Take it for granted 左就冇晒value
係而家做緊呢行 真係好難行...
好難行嘅意思係冇發展機會?會唔會考慮轉行?
我唔係fresh grad, 我都3張中, 都唔知個career path 點行下去
係你本身唔知自己想係咩行業發展定係你想發展個行好難行?
係而家做緊呢行 真係好難行...
好難行嘅意思係冇發展機會?會唔會考慮轉行?

叻人大把... 真係爭唔黎. 我之前係一直PT 吊命, 再做FT位 真係唔死亡...年年咁多新人. 轉行又唔知可以做到咩
份糧都唔夠你睇醫生返觀塘既話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞