而家既女仔真係咁諗野?

104 回覆
15 Like 44 Dislike
尋日同個女仔FD傾計, 講起佢個老友
佢個老友同個男朋友拍左兩年拖
成日話佢儲唔到錢,同佢睇唔到將來, 要同佢分手
但佢男朋友唔係搵唔到錢, 搵到三萬一個月
只係佢比好多錢屋企,一大班親戚食飯又會自動自覺比錢咁
D錢去哂佢呀媽 細佬 呀婆度
而且佢地都係廿二三歲, 真係講結婚都無咁快啦
而我呢個女仔FD就好認同佢老友既諗法
話咩呀媽已又無留錢比佢, 佢自己又儲唔到錢, 咁點有將來呀,結婚都係買樓掛
我聽完真係好嬲, 而家D女仔真係咁現實架咩?
個男仔既錢唔係自己玩哂WO, 比個養佢既老母,同親細佬都唔岩咩
係我眼中睇呢個係孝順同顧家既好男人
我識左呢個女仔朋友無十年都七八年
一直覺得佢好純品唔會係港女咁現實,樣樣都錢行先
我一路當佢係理想對象 覺得搵到個咁既女朋友就好喇
原來結果都係一樣,
我相信每個男仔聽到個女仔個呢D說話都一定扣哂分
我廿幾歲事業先岩岩起步, 你要求我呢樣個樣兩年後買樓結婚,
會唔會唔記得左呢度係香港呀,全世界最貴樓價既地方
講真 佢口中話個男人應該有既野 我都有
但係比我知道佢用呢種標準黎衡量男人,
我唔會揀呢種女人做女朋友LO, 會唔會太現實呀
如果我事業失敗你咪即刻飛撚左我

1999 純粹發洩下

港女係咁現實

btw個男仔又癲嘅
請親戚食飯

唔關港唔港女事,一個月儲2-3千,仲要逼先有咁多,第時點結婚,點組織家庭呀,冇女仔會覺得有將來,除非個女仔好有錢

講真你要一個無父幹27,8歲買樓真係好難
無樓就飛真係現實喎
如果佢儲錢目標長遠啲,佢又出一份咁就唔同

btw之前未睇到兩三千
兩三千係癲嘅
男嘅唔儲係衰
女嘅要求唔見得十分合理

除非有多啲資料佢又出返份一齊供
咁就實際啲個目標
除非個女人係完全唔儲錢+無諗過佢自己都要為佢地嘅將來付出
如果唔係其實佢咁講無錯
搵30k要逼先儲到2-3k一個月 仲要養家同請親戚食飯 孝順係好 愚孝就係on9啦
就算係掉返轉男女 個男嘅見到個女嘅咁on9都會想屌柒佢 而且只會當呢啲女係女朋友 但唔會俾佢做到老婆啦
如果唔係其實佢咁講無錯
搵30k要逼先儲到2-3k一個月 仲要養家同請親戚食飯 孝順係好 愚孝就係on9啦
就算係掉返轉男女 個男嘅見到個女嘅咁on9都會想屌柒佢 而且只會當呢啲女係女朋友 但唔會俾佢做到老婆啦

啱呀
男嘅好明顯係on9

btw樓主想上嚟搵認同點知比人一面倒屌個男嘅
真心想講
我諗個女仔8成係因為男方無心儲錢 先想分手啦 樓主聽d唔聽d
反而覺得d男人無錢無樓唔緊要
但連為將來計劃、打算既心都無既話
唔通望你有日諗通然後積極儲錢咩?

成日話港女搵人埋單
哩d無用男人咪又係搵緊個肯一齊「捱」既女人埋單 咁廢就唔好學人搵咁好既女人啦
累埋人地
樓主應該俾多 d 資料 一半以上嘅家用去左邊
婆婆個度會唔會有長期病患要買藥?
細佬會唔會要錢供書教學?
媽媽係咪單親?
一個家庭如果冇特別野一萬鬆 d 應該夠過正常生活 唔係人地 d 單親家庭點算 ?!
個人洗費以我為例 最緊縮政策可以月洗4k 內 (包拍拖 同朋友食飯 交通 但無旅行)
樓主一定講漏左重要野 唔係多數個男仔堅大洗
如果唔係其實佢咁講無錯

I GOT YOUR POINT
調番轉諗又真係岩
你以為佢純品姐....人會變架嘛

人會變
尤其出來做野, 個個都好現實

女人青春有限, 唔而家現實, 唔通30歲時無條件先來現實?
條女戇鳩
D錢係人地既 你理得人地點洗
條仔咪算好 洗番落屋企人度 咁都唔滿意
有邊個當初未經歷純呢個過程?
廿二三歲有30000一個月
好撚勁啦
我自己唔洗養家 但係我知養家真係要好多錢
可能我諗既愛情比較超現實
真係愛會愛佢全部 唔會諗咁多野
只係如果有個女仔揀我 係因為我具備呢D條件
我會好失望

你都幾純
知唔知我見過幾多有男朋友既女仔出來做cc搵錢
咁你諗其實錢係女仔心中有幾重要
佢地未必全部都係貪錢架
但錢真係好重要
錢可以俾到既安全感有幾大你知唔知
當然如果你由細到大屋企都係屬於無負擔個種
你唔會真係明白錢呢樣野係真係一種安全感
利申巴打
而家同班港女講儲錢有撚用
佢地係想個男嘅而家就有層樓,唔使供養父母,搵到錢淨係兩個人使
唔係話所有女仔都係咁唸,我都相信呢個世界仲有好女仔
但事實係而家嘅女仔好多都由細畀人竉到大,要風得風
大個咗眼角都自然高啲
男人征服世界得到女人
女人征服男人得到世界
依家算係和平時代發達地方無咩戰爭,咁咪睇你搵到幾多錢同埋點樣管錢囉

不過條女打散工part time, 自己搵自己洗就姐係無預過佢自己屋企同埋只要求個男朋友儲錢同佢結婚姐係無為過佢將來既屋企有咩打算,呢d女人玩下可以,安全期中出下都唔怕,結婚?不了
每月搵30k,拎埋銀行卡,兩年先儲得60k

唔覺個女仔咁做有咩問題
肯定樓主你講漏野

身邊都有個女仔fd 個男朋友都搵唔少 但每個月走去買錶 無諗過儲錢
你用到個'逼'字黎形容個女仔既行為
我諗真係因爲個男仔無諗過要慳/儲

依家趁後生唔買等幾時,結左婚先買搏俾班女人屌咩?
錢係要儲,支出係要控制,但講真錢係搵返黎唔係儲返黎既,唔夠就去搵多d
老實講我覺得今時今日既香港人都會為仔女係社會上爭取更多資源,呢個男仔俾一半以上份糧做家用,佢屋企又會點處理呢半份糧先?大部分老母都係幫你儲起佢架啦,真係等你亂咁fing咩
三萬蚊一個月
一萬家用
一萬自己洗
一萬攞去儲
加埋條女一齊儲
七八年內已經夠首期
仲未計額外投資
三萬蚊一個月
一萬家用
一萬自己洗
一萬攞去儲
加埋條女一齊儲
七八年內已經夠首期
仲未計額外投資

投資要有本,個本都要儲返一排
家用都未必真係家用,可以係屋企幫你儲起
不過講真,同親戚食飯埋單果下去廁所肯定係常識
不過我同我姨同表姐關係好就一餐半餐我覺得唔是問題既,條仔係理財有差,但條女都係幫唔落
月經post
廿二三唔開始諗定儲錢結婚等幾時呀
唔通真係到決定結婚嗰時先plan咩
洗得多錢係屋企人度同儲唔到錢係兩回事嚟㗎喎
唔係叫你唔好洗 但洗得嚟都要留啲畀自己 要儲到錢先得㗎
廿二三歲有30000一個月
好撚勁啦

nursing或者其他差唔多嘅嘢掛
俾一皮5屋企都ok
佢平均儲2.5k...扣埋mpf即係洗成11k一個月

11k扣2100搭車食午飯電話費 當佢唔揸車
重有9k到
同女出一次街食好少少同俾晒around 600
一星期兩次一個月已經around 5k
4k 都要同朋友食飯,裝下身,請下屋企人,買下禮物,保險,旅行.....

只可以講,佢唔俾咁多家用,當俾7.5k, 咁佢自己儲一皮,一年都係十皮上落,未來都係灰暗,一樣會分手
個女仔話見唔到將來其實岩喎
你諗下個男仔拎三萬蚊去養一頭做孝順仔
咁到時結婚有兩頭家 咁咪要起碼六萬蚊洗費
仲要六萬洗哂 冇錢儲
其實係個男仔有問題
雖然港女有好多 但唔一定個個都係ge
應該係你先入為主咗覺得個女仔有咁ge要求好港女先睇唔清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞