而家既女仔真係咁諗野?

104 回覆
15 Like 44 Dislike
30k一個月儲唔到10k真係好難
儲唔到錢就咪撚充大頭鬼請人食飯乜乜柒柒
想知佢男朋友番咩工
其實一個女仔想27-28歲結婚都唔算早婚
依家23-24歲開始要計劃儲錢都差唔多啦
雖然我唔認同要拎左男朋友張銀行卡同迫佢
(始終d錢係人地既,
人地有家庭負擔 佢都無權管,
績無$就搵過第二個
但一個男人搵30k一個月 兩年先儲到60k真係講出黎笑死人
可能佢負擔真係重 好孝順
不過明知係咁就唔好學人拍拖
兩年儲六萬,即係一個月儲得果$2500
仲學人充大頭鬼,請一大班親戚食飯
孝順唔代表連自己將來都唔顧

愚孝 完

搵幾多都冇用 連保障自己都唔識 更何況另一半
每月搵30k,拎埋銀行卡,兩年先儲得60k

唔覺個女仔咁做有咩問題
肯定樓主你講漏野

身邊都有個女仔fd 個男朋友都搵唔少 但每個月走去買錶 無諗過儲錢
你用到個'逼'字黎形容個女仔既行為
我諗真係因爲個男仔無諗過要慳/儲

唔覺個女仔咁做有咩問題
肯定樓主你講漏野

身邊都有個女仔fd 個男朋友都搵唔少 但每個月走去買錶 無諗過儲錢

條女番pt打散工咋
其身不正有咩資格話人

係為大家好就正正經經揾份工啦
太詳細我都唔清楚 只知道份糧一半以上都比左屋企
太詳細我都唔清楚 只知道份糧一半以上都比左屋企

咁咪戇鳩囉 就算佢單身都唔係咁搞啦,冇屌錯

如果我有朋友都咁戇鳩我都會話佢。
養家洗唔洗咁多呀
30k 兩年儲6 7 萬
我自己唔洗養家 但係我知養家真係要好多錢
可能我諗既愛情比較超現實
真係愛會愛佢全部 唔會諗咁多野
只係如果有個女仔揀我 係因為我具備呢D條件
我會好失望
我自己唔洗養家 但係我知養家真係要好多錢
可能我諗既愛情比較超現實
真係愛會愛佢全部 唔會諗咁多野
只係如果有個女仔揀我 係因為我具備呢D條件
我會好失望

個男未出黎做野之前佢屋企冇飯食?

唔覺個女仔咁做有咩問題
肯定樓主你講漏野

條女番pt打散工咋
其身不正有咩資格話人

個女仔返學定返工又唔知
返pt=其身不正無資格話人
所以個男仔大使就=合理?

個女仔係咪臭西就唔敢100%判斷
但月入30k先儲得咁少,理財方面肯定有問題

唔覺個女仔咁做有咩問題
肯定樓主你講漏野

條女番pt打散工咋
其身不正有咩資格話人

個女仔返學定返工又唔知
返pt=其身不正無資格話人
所以個男仔大使就=合理?

個女仔係咪臭西就唔敢100%判斷
但月入30k先儲得咁少,理財方面肯定有問題

同意 可能個女仔仲讀緊大學但已經番緊pt
未清楚之前唔好話佢有問題先
個男仔照顧屋企人係孝順
但唔代表要唔理自己將來
話唔定個女仔都諗住同佢第時一齊供樓呢
都唔會係要諗結婚果陣先諗儲錢掛
做人要有前瞻性
我覺得個女仔都係想同佢長遠發展先諗咁多
如果唔係點解要幫佢儲錢?
你話個以仔本身以為佢有錢先一齊就唔同講法
23歲搵到3萬
所以女人鍾意後生女係無錯
仲有多幾年時間儲錢
同齡女? 不了
所以男人鍾意後生女係無錯
仲有多幾年時間儲錢
同齡女? 不了
養家要靠哂佢係咪傻架,佢好彩有份30k,冇左咪全屋訓街,佢未返工之前邊個養緊,係咪父母見佢有30k, 索性唔做等佢養呀,仲有就咪請人食飯啦,哂錢
尋日同個女仔FD傾計, 講起佢個老友
佢個老友同個男朋友拍左兩年拖
成日話佢儲唔到錢,同佢睇唔到將來, 要同佢分手
但佢男朋友唔係搵唔到錢, 搵到三萬一個月
只係佢比好多錢屋企,一大班親戚食飯又會自動自覺比錢咁
D錢去哂佢呀媽 細佬 呀婆度
而且佢地都係廿二三歲, 真係講結婚都無咁快啦
而我呢個女仔FD就好認同佢老友既諗法
話咩呀媽已又無留錢比佢, 佢自己又儲唔到錢, 咁點有將來呀,結婚都係買樓掛
我聽完真係好嬲, 而家D女仔真係咁現實架咩?
個男仔既錢唔係自己玩哂WO, 比個養佢既老母,同親細佬都唔岩咩
係我眼中睇呢個係孝順同顧家既好男人
我識左呢個女仔朋友無十年都七八年
一直覺得佢好純品唔會係港女咁現實,樣樣都錢行先
我一路當佢係理想對象 覺得搵到個咁既女朋友就好喇
原來結果都係一樣,
我相信每個男仔聽到個女仔個呢D說話都一定扣哂分
我廿幾歲事業先岩岩起步, 你要求我呢樣個樣兩年後買樓結婚,
會唔會唔記得左呢度係香港呀,全世界最貴樓價既地方
講真 佢口中話個男人應該有既野 我都有
但係比我知道佢用呢種標準黎衡量男人,
我唔會揀呢種女人做女朋友LO, 會唔會太現實呀
如果我事業失敗你咪即刻飛撚左我

1999 純粹發洩下

港女係咁現實

btw個男仔又癲嘅
請親戚食飯
一大班親戚食飯又會自動自覺比錢咁

on9,咁仲唔飛得
冇錢就咪學人充大頭鬼啦
贏左面子,得到d乜
個女仔話得佢冇錯既喎(如果個女仔自己都有盡能力暰錢既話)
話咩呀媽已又無留錢比佢, 佢自己又儲唔到錢, 咁點有將來呀,結婚都係買樓掛
個男仔既錢唔係自己玩哂WO, 比個養佢既老母,同親細佬都唔岩咩
原來結果都係一樣,

1999 純粹發洩下

港女係咁現實

btw個男仔又癲嘅
請親戚食飯

唔關港唔港女事,一個月儲2-3千,仲要逼先有咁多,第時點結婚,點組織家庭呀,冇女仔會覺得有將來,除非個女仔好有錢
我係男仔都覺得有問題啦,2年先60k,我萬幾人工,有女一個月都6-7k啦,洗唔洗比咁多屋企人呀,都要為下自己同個女仔架

其實我都係咁 只係我屋企無負擔唔洗我養, 但係佢真係要咩起成個屋企既洗費

咁都唔洗咁多錢下話 一樣還一樣 女人現實你可以唔要 但理財都要管理好先得架 一個家庭加埋自身洗費用到盡30k ? 如果真係咁大開支係唔係其他成員都應該分擔呢 ? 講多 d 嚟聽下唔好咁簡單講

佢老母又係果啲個仔出嚟做野就唔做果啲?
跟住又要威充大頭鬼請親戚食飯
我萬六蚊個月扣埋家用洗費都儲到三四千個月加埋股票一年都儲到最少十萬喇
原來結果都係一樣,

1999 純粹發洩下

港女係咁現實

btw個男仔又癲嘅
請親戚食飯

唔關港唔港女事,一個月儲2-3千,仲要逼先有咁多,第時點結婚,點組織家庭呀,冇女仔會覺得有將來,除非個女仔好有錢

講真你要一個無父幹27,8歲買樓真係好難
無樓就飛真係現實喎
如果佢儲錢目標長遠啲,佢又出一份咁就唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞